Externe

Planul lui Netanyahu pentru Fâșia Gaza: demilitarizare și control Israelian

schedule 23 feb. 2024, 14:25

Planul lui Netanyahu pentru Fâșia Gaza: demilitarizare și control Israelian
Foto: mohammad kassir/Shutterstock
Netanyahu propune demilitarizarea și controlul israelian asupra Fâșiei Gaza, cu schimbări în administrare și educație, excluzând UNRWA.

Israelul, prin vocea premierului Benjamin Netanyahu, a dezvăluit recent planul de acțiune pentru Fâșia Gaza după încheierea conflictului actual. Conform relatărilor agențiilor de presă DPA și EFE, preluate de Agerpres, Netanyahu propune transformarea enclavei palestiniene într-o zonă demilitarizată, cu securitatea sub control israelian, excluzând prezența Agenției ONU pentru Refugiați (UNRWA).

Într-o prezentare făcută în fața cabinetului de securitate, premierul israelian a subliniat că obiectivele pe termen scurt includ distrugerea capacităților militare ale Hamas și Jihadului Islamic, eliberarea ostaticilor și prevenirea viitoarelor amenințări din partea Fâșiei Gaza. Pe termen mediu, Israelul își propune să-și mențină libertatea operațiunilor militare și controlul asupra frontierei dintre Gaza și Egipt, pentru a împiedica infiltrarea elementelor teroriste.

Planul prevede o administrare viitoare a enclavei de către oficiali locali cu experiență administrativă, ce nu au legături cu entități sau state care susțin terorismul. Deși Autoritatea Națională Palestiniană (ANP) nu este menționată explicit, implicarea sa nu este exclusă. Netanyahu a introdus și conceptul de deradicalizare a instituțiilor religioase și educaționale din zonă, cu ajutorul altor țări arabe.

O componentă controversată a planului este expulzarea UNRWA din Fâșia Gaza, o măsură justificată de Israel prin acuzații neconfirmate de implicare într-un masacru din octombrie 2023. În locul UNRWA, Israelul intenționează să promoveze agenții internaționale de ajutor responsabile.

În contextul acestor schimbări propuse, SUA își mențin sprijinul pentru o Autoritate Palestiniană reformată, sub conducerea președintelui Mahmoud Abbas, și pentru o soluție cu două state. Totuși, Israelul rămâne ferm pe poziție, solicitând control militar extins asupra teritoriilor palestiniene și respingând controlul ANP, pe care o acuză de susținere a terorismului.

În paralel, ministrul israelian al finanțelor, Bezalel Smotrich, a anunțat planuri de extindere a coloniilor din Cisiordania ca răspuns la atacuri recente, măsură pe care o numește un "răspuns sionist adecvat".


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---