Externe

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, în misiune diplomatică pentru armistițiu în Orientul Mijlociu

schedule 21 mar. 2024, 09:13

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, în misiune diplomatică pentru armistițiu în Orientul Mijlociu
Ran Zisovitch/Shutterstock
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, vizitează Orientul Mijlociu pentru a negocia un armistițiu în Gaza.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a început un nou turneu în Orientul Mijlociu, cu scopul de a negocia un armistițiu în Fâșia Gaza. În cadrul vizitei sale în Arabia Saudită, Blinken s-a întâlnit cu prințul Faisal bin Farhan, ministrul de externe saudit, și urmează să discute cu lideri din Egipt, Qatar și Iordania, precum și cu reprezentanți ai Organizației pentru Eliberarea Palestinei.

Confruntările dintre forțele israeliene și gruparea militantă Hamas s-au intensificat în ultimele zile, în special în zona nordică a Gazei, inclusiv în jurul spitalului Al Shifa. Israelul a anunțat că a vizat liderii Hamas, care se presupune că se aflau în complexul spitalului, în timp ce Hamas neagă prezența luptătorilor săi și susține că victimele sunt civili.

În contextul acestor evenimente, aproape 70 de foști oficiali americani au îndemnat administrația Biden să avertizeze Israelul asupra consecințelor extinderii activității de colonizare și refuzului drepturilor civile palestinienilor. Ei au cerut ca armata israeliană să respecte dreptul internațional în operațiunile sale militare.

Blinken a exprimat optimism cu privire la posibilitatea unui acord pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor capturați de Hamas, menționând că decalajele se micșorează și că un acord este posibil. Secretarul de stat a subliniat necesitatea de a proteja civilii și de a crește asistența umanitară în Gaza, precum și importanța pregătirii pentru guvernarea post-conflict.

Turneul lui Blinken în Orientul Mijlociu vine într-un moment critic, în care SUA își îndeamnă aliatul israelian să evite o ofensivă terestră majoră și să protejeze populația civilă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---