Recent, discuțiile la nivel internațional au fost marcate de subiectul armelor nucleare spațiale, în urma unor afirmații ale oficialilor americani care neagă prezența unor astfel de arme rusești pe orbită. Contextul acestor discuții a fost alimentat de cererea congresmanului Michael Turner către președintele Joe Biden de a declasifica informații legate de o posibilă amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite.
Mass-media americane, printre care New York Times, ABC și Fox News, au speculat despre existența unei arme nucleare anti-satelit rusești în spațiu, însă oficiali americani au declarat pentru Reuters că Rusia nu a plasat nicio armă de acest fel pe orbită și că aceste capabilități sunt încă în dezvoltare.
Într-o reacție la aceste speculații, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dimitri Peskov, a catalogat informațiile ca fiind un "truc" pentru a influența Congresul SUA să aprobe un pachet financiar substanțial pentru Ucraina. Între timp, aliații europeni ai Statelor Unite, inclusiv Germania și Marea Britanie, au cerut clarificări suplimentare cu privire la aceste rapoarte.
Citește și:
MAE România cere investigație clară pentru decesul lui Navalnîi
Premiul de 30.000 de euro primit de Maia Sandu la Timişoara, contestat la Chişinău
Rusia, pe de altă parte, nu a confirmat dar nici nu a negat dezvoltarea unei arme nucleare anti-satelit, punând accent pe contextul tensiunilor actuale legate de Ucraina și situația din Congresul SUA.
În timp ce această situație continuă să evolueze, este clar că securitatea spațială și tehnologiile militare avansate rămân subiecte de interes major pentru comunitatea internațională, fiind necesară o monitorizare atentă și o colaborare strânsă între țări pentru a menține pacea și stabilitatea globală.