Externe

Convocarea ambasadorului rus la MAE în urma decesului lui Alexei Navalnîi

schedule 21 feb. 2024, 17:26

Convocarea ambasadorului rus la MAE în urma decesului lui Alexei Navalnîi
MAE România a convocat ambasadorul rus, cerând clarificări și o investigație independentă privind moartea opozantului Alexei Navalnîi.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a anunțat convocarea ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, ca urmare a decesului subit al opozantului rus Alexei Navalnîi în detenție. Într-un comunicat de presă emis miercuri, 21 februarie, oficialii români au precizat că responsabilitatea pentru moartea lui Navalnîi revine în totalitate autorităților ruse și au solicitat o investigație transparentă și independentă pentru a clarifica circumstanțele acestui tragic eveniment.

Ministrul Luminița Odobescu a subliniat importanța ca familia lui Navalnîi să primească neîntârziat trupul neînsuflețit, în semn de respect moral. Această convocare simbolizează atitudinea fermă a României față de încălcările drepturilor omului și libertăților fundamentale în Rusia, precum și necesitatea respectării angajamentelor internaționale de către această țară.

Valeri Kuzmin a fost chemat la MAE și în alte ocazii, inclusiv după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Acțiunea României se aliniază cu cea a altor state membre ale Uniunii Europene și a Marii Britanii, care au solicitat explicații de la diplomații ruși în legătură cu moartea lui Alexei Navalnîi.

Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia a raportat că Navalnîi a decedat în colonia penitenciară cu regim special "Lupul Polar", în urma unei plimbări, la data de 16 februarie, fără a elibera încă trupul său familiei, în ciuda cererilor repetate.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---