Social

Rezerviștii, chemați de Armată la pregătire. Încep exerciţii de mobilizare în şase judeţe/Ce a transmis MApN

schedule 17 ian. 2024, 09:57

Rezerviștii, chemați de Armată la pregătire. Încep exerciţii de mobilizare în şase judeţe/Ce a transmis MApN
Foto: Mircea Moira/Shutterstock

Armata cheamă rezerviștii la pregătire. Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să verifice stadiul pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții de mobilizare în șase județe. Iată comunicatul MApN.

Armata cheamă rezerviștii din șase județe la exerciții de mobilizare

Este vorba despre militarii profesioniști care au ieșit din sistem, dar au rămas cu statutul de rezervisti, cât și de românii care au făcut armata obligatorie până în anul 2007 și care acum sunt luați în evidențele MApN. 

Scopul exercițiilor este de a vedea completarea cu resurse umane și materiale a unităților, realizarea coeziunii acționale între militarii activi și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme. 

Mai clar, rezerviștii sunt chemați o zi sau două la unitățile apropiate de domiciliu, unde participă la o instrucție ușoară și fac fiecare câte o tragere cu armament. De regulă, se trage în poligon cu clasicul pistol mitralieră. Reprezentanții MApN au subliniat că aceste exerciții sunt ceva obișnuit și nu au legătură cu războiul din Ucraina. 

Dar nu putem să nu privim imaginea de ansamblu a NATO. Britanicii au anunțat, în urmă cu două zile, că NATO va desfășura unul dintre cele mai mari exerciții din istorie, în 2024, prezentând chiar un scenariu ipotetic de război între NATO și Rusia. 

Peste 80.000 de militari vor participa la acest exercițiu și urmează vești și de la Ministerul român al Apărării pentru a afla cu ce trupe participăm la această aplicație. 

Comunicatul MApN

„Informare privind desfășurarea exercițiilor de mobilizare, în anul 2024

Ministerul Apărării Naționale va continua să desfășoare și în 2024 verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții de mobilizare, care vor fi organizate în șase județe. Perioadele și locurile de desfășurare ale acestor exerciții, precum și oportunitățile de documentare pentru mass-media vor fi anunțate în timp util de către structurile de informare publică ale MApN. Scopul exercițiilor este de a verifica completarea cu resurse umane și materiale a unităților, realizarea coeziunii acționale între militarii activi și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme. Angajatorii au obligația de a asigura prezența rezerviștilor care au calitatea de salariați ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza unei adeverințe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare. Documentele pentru convocarea rezerviștilor la exerciții vor fi trimise prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne. 

***

Exercițiile de mobilizare se desfășoară anual, conform Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război, ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale ,,Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente în perioada 01.01 – 31.12.2024”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. De asemenea, centrele militare vor continua actualizarea datelor personale ale rezerviștilor din evidență, conform prevederilor cuprinse la art. 51 Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---