Locale

S-a mărit armata! Rezerviștii, chemați la exerciții militare

schedule 05 oct. 2023, 09:30

S-a mărit armata! Rezerviștii, chemați la exerciții militare
Foto: NICOLAE BADEA (C) / AGERPRES FOTO

Mulți dintre români au făcut armata doar pentru că era obligatorie. Așa dicta legea cândva. Acum, însă, spre surprinderea multora, unii au fost chemați din nou la ordin. Electricienii sau inginerii care și-au servit patria acum mai bine de 20 de ani au pus mâna din nou pe o pușcă și și-au reamintit cum era să faci târâș pe coate sau stânga împrejur cu ocazia acestor exerciții militare. Cei care vor refuza să spună „prezent” la antrenamente riscă să fie amendați. 

Rezerviștii, chemați din nou la ordin, la antrenament

Mulți români au îmbrăcat din nou haina militară, după câteva decenii. De această dată, doar pentru o zi de instrucție obligatorie, unde au fost și alți 4.500 de rezerviști ai Armatei Române. Camarazii de arme au fost la trageri în poligoanele din Vrancea și Vaslui. 

Miercuri, rezerviștii au primit echipamentul militar, apoi au făcut o parte de instrucție teoretică cu sistemele HIMARS şi Ghepard. Ulterior, au ajuns în poligon pentru tragerile cu pistolul mitralieră. 

Exercițiile militare nu au legătură cu războiul din Ucraina

„Eu am rămas un pic uimit când am primit această hârtie, dar asta e. Ne-am prezentat şi e normal să fie aşa. Ne prinde bine după 21 de ani de la terminarea armatei. Ne-am reamintit despre cum era în armată, am retrait puţin clipele de atunci”, a spus Lucian Zamfir, inginer silvic.
„Eu am primit un ordin şi anul trecut, în 2022 pentru chemare şi asta am primit-o acum câteva zile. Şi, uite, astăzi m-am prezentat aici. Cred că fiecare bărbat trebuie să vină să îşi reamintească”, a declarat Ionuț Babeș, electrician, pentru Observator

Astfel de exerciții se fac anual în țara noastră și nu au legătură cu războiul din Ucraina, au asigurat reprezentanți ai Ministerului Apărării.

„Cei care au executat serviciul militar şi cei care au activat în sistemul naţional de apărare au obligaţii militare prevăzute prin lege cadrele militare până la 63 de ani, soldaţii şi gradaţii profesionişti până la 55 de ani”, colonel Șerban Necula, Centrul Militar Zonal Vrancea.

În caz de mobilizare, bărbații pot fi chemați la oaste

Toți bărbații din România care au făcut armata obligatorie sau care au lucrat ca profesioniști fac parte din rezerva militară a țării. Prin urmare, în caz de mobilizare, pot fi chemați la oaste. 

Cei care refuză să se prezinte la apel pot fi amendați cu sume de până la 1.700 de lei. Numărul total al rezerviștilor este ținut secret de armată, în contextul războiului din Ucraina.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---