Social Externe

Vaticanul clarifică poziția Papei Francisc privind negocierile de pace în Ucraina

schedule 12 mar. 2024, 10:26

Vaticanul clarifică poziția Papei Francisc privind negocierile de pace în Ucraina
Boris Stroujko / Shutterstock
Vatican clarifică declarațiile Papei despre Ucraina, subliniind necesitatea încetării agresiunii pentru pace.

Vaticanul a intervenit pentru a clarifica declarațiile Papei Francisc referitoare la conflictul din Ucraina, după ce acestea au stârnit reacții mixte pe scena internațională. Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a subliniat într-un interviu că prima condiție pentru orice negocieri de pace este încetarea agresiunii din partea Rusiei.

Comentariile Papei Francisc, care sugerau că Ucraina ar trebui să aibă "curajul steagului alb" și să inițieze negocieri cu Rusia, au fost interpretate de unii ca un îndemn la capitulare, ceea ce a provocat nemulțumirea oficialilor ucraineni. În urma acestor reacții, Ministerul de Externe al Ucrainei l-a convocat pe nunțiul papal pentru a-și exprima dezamăgirea.

În încercarea de a atenua tensiunile și de a clarifica poziția Vaticanului, cardinalul Parolin a explicat că Papa Francisc a dorit să evidențieze necesitatea creării condițiilor pentru o soluție diplomatică, care să conducă la o pace corectă și durabilă. Acest lucru presupune, conform declarațiilor cardinalului, ca ambele părți să participe la negocieri, dar cu condiția esențială a încetării agresiunii.

Declarațiile Papei au fost interpretate diferit de NATO și Kremlin, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, subliniind că nu este momentul pentru discuții despre capitulare, în timp ce Kremlinul a considerat apelul Papei ca fiind "destul de ușor de înțeles".

Vaticanul continuă să facă presiuni pentru încetarea focului și pentru găsirea unei soluții pașnice la conflictul care a devastat Ucraina și a dus la pierderea a zeci de mii de vieți umane.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---