Locale

De ce s-au ciocnit cele două tramvaie din Capitală. Reacția STB

schedule 25 dec. 2023, 09:26

De ce s-au ciocnit cele două tramvaie din Capitală. Reacția STB
Foto: Captura foto Digi 24/YT

Două tramvaie, unul vechi și unul nou, s-au ciocnit frontal în Capitală, în dimineața din Ajunul Crăciunului. Cei doi vatmani și un pasager au fost răniți. Societatea de Transport București (STB) a început o anchetă și spune că, din primele verificări, vatmanul tramvaiului 5, cel vechi, ar fi uitat să schimbe macazul. Pe de altă parte, este al treilea accident în care este implicat un tramvai nou Imperio, care a costat 20 de milioane de euro. 

Impact frontal între două tramvaie, în Capitală. Vatmatul tramvaiului 5 a uitat să schimbe macazul

O cameră de supraveghere, montată în intersecţia Şoselei Ştefan cel Mare cu strada Lizeanu, a surprins accidentul. În imagini se vede cum tramvaiul 5 trece cu viteză de stație și intră frontal în tramvaiul 1, noul model Imperio. 

Tramvaiul 5 abia plecase din depou şi circula dinspre Piaţa Victoriei spre Piaţa Obor. Nu era pe traseul obişnuit deoarece mergea la capăt de linie în Piaţa Sfântu Gheroghe să ia primii călători. 

În intersecție la Lizeanu, tramvaiul a intrat în plin în garnitura de pe linia 1, care venea regulamentar dinspre Obor spre Victoriei. În tramvaiul nou erau 10 călători. Imperio s-a făcut praf; geamurile s-au spart, iar partea din față a fost spulberată. 

Impactul a fost atât de grav încât cei doi vatmani au fost duși de urgență la spital. În grija medicilor a ajuns și un parager care se afla pe linia 1. Anchetatorii au stabilit că vatmanul tramvaiului vechi a uitat să schimbe macazul și, în loc să meargă drept, a virat brusc la stânga. 

Reacția STB

STB a confirmat într-un comunicat că cea mai probabilă cauză a accidentului a fost o eroare umană. Accidentul se putea transforma într-o tragedie dacă se petrecea la o oră de vârf și într-o zi lucrătoare, căci ambele linii sunt aglomerate, iar vagoanele pline de oameni. 

„Concluzie preliminară: macaz activat spre stânga, vagonul tramvaiului 5 a continuat traseul înainte, fără să dezactiveze macazul stânga. Cauza probabilă accident: eroare umană”, a transmis STB.

Noile tramvaie Imperio, urmărite de ghinion

Noile tramvaie Imperio, cumpărate de la Astra Arad, parcă sunt urmărite de ghinion. Accidentul de duminică este al treilea din acest an. Incidentul anterior s-a petrecut în septembrie. Atunci, un șofer a lovit garniturile liniei 41, iar panourile au căzut peste vagoane și geamurile s-au făcut bucăți. 

Primăria Capitalei a plătit pentru 100 de tramvaie 200 de milioane de euro, din bani europeni. Municipalitatea mai vrea să cumpere încă 250 în următorii ani. În prezent, în București mai circulă încă tramvaie care au aproape 50 de ani vechime. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---