Politic Externe

Olaf Scholz respinge ideea trupelor NATO în Ucraina, contrazicând declarațiile lui Macron

schedule 27 feb. 2024, 16:26

Olaf Scholz respinge ideea trupelor NATO în Ucraina, contrazicând declarațiile lui Macron
Foto: faz/Youtube.com
Cancelarul Scholz respinge ideea trupelor NATO în Ucraina, menținând poziția alianței și diferind de Macron.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a clarificat poziția țării sale referitoare la conflictul din Ucraina, respingând ideea trimiterii de trupe NATO pe teritoriul ucrainean, în contradicție cu declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron. Într-o conferință de presă, Scholz a subliniat că decizia inițială a alianței rămâne neschimbată și că nici Germania, nici alte state europene sau NATO nu vor trimite soldați în Ucraina.

În contextul unei conferințe internaționale de susținere a Ucrainei desfășurate la Paris, Macron a menționat că nu exclude posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina, stârnind reacții mixte și delimitări din partea unor țări precum Polonia, Ungaria și Republica Cehă. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat de asemenea că alianța nu are planuri de mobilizare militară pe teren în Ucraina.

Reacțiile din Franța la declarațiile lui Macron au fost de asemenea critice, cu opoziția descriind ideea trimiterii de trupe ca fiind "nebunească" și avertizând asupra riscurilor de a deveni parte beligerantă în conflict.

Într-o declarație separată pe Twitter, Scholz a reafirmat angajamentul Germaniei de a sprijini Ucraina, dar a subliniat că țara sa nu se va transforma în parte a conflictului, "nici direct, nici indirect". Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a exclus de asemenea ideea trimiterii de trupe la sol.

Această dispută diplomatică intervine într-un moment în care tensiunile din regiune sunt la un nivel ridicat și în care sprijinul internațional pentru Ucraina este esențial în fața agresiunii rusești. Kremlinul, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, a avertizat Occidentul cu privire la consecințele trimiterii de trupe în Ucraina, subliniind că aceasta nu ar fi în interesul acestora.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---