Politic

Surse de la vârful Coaliției: Pensiile nu vor fi mărite cu 40% în 2024. Care ar fi procentul real

schedule 18 nov. 2023, 08:13

Surse de la vârful Coaliției: Pensiile nu vor fi mărite cu 40% în 2024. Care ar fi procentul real
Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Scandalul majorării pensiilor este departe de a se fi terminat. Liberalii și social-democrații au un conflict deschis pe acest subiect, iar în dispută s-ar fi implicat și președintele Klaus Iohannis, care ar fi cerut celor două partide să oprească atacurile. Surse Observator de la vârful Coaliției de guvernare susțin că veniturile bătrânilor vor crește în medie cu 23%, nu cu 40%, cum anunța Guvernul. 

Surse: Pensiile vor crește cu 23%, nu cu 40% în 2024, așa cum anunțat Guvernul

Deși premierul Marcel Ciolacu și președintele PNL Nicolae Ciucă au asigurat că Executivul a găsit sursă de finanțare pentru majorarea pensiilor cu 40%, sursele menționate spun că acest procent este nerealist. Veniturile vârstnicilor vor crește cu 13,8% de la 1 ianuarie. 

Comisia Europeană a transmis că România va încheia anul cu un deficit bugetar de 6,3% din PIB - o diferență uriașă între cheltuielile și veniturile statului. În acest context, mărirea pensiilor ar putea fi realizată doar prin noi taxe și impozite pentru mediul privat. Prim-ministrul a spus că acest lucru nu se va întâmpla.

„Am spus foarte clar că anul viitor nu vor fi taxe noi. Vreau să își plătească taxele cei care nu plăteau până acum. Cei care efectiv fură din sănătatea, educația și pensiile românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Guvernul are nevoie de 25 de miliarde de lei, adică 5 miliarde de euro, pentru a majora pensiile în anul electoral 2024. Sursele menționate susțin că, în acest moment, Executivul are asigurate numai 15 miliarde de lei. Liderii Coaliției speră să adune diferența din combaterea evaziunii fiscale și digitalizarea ANAF. 

„Este o asumare a noastră a tuturor legat de faptul că nu vom crește taxele și impozitele. Eu cred că dacă repetăm greșeala și anul viitor, atunci ceva nu funcționează”, Nicolae Ciucă, președinte PNL.

Unii liberali amenință cu ieșirea de la guvernare

Subiectul a generat un scandal între PSD și PNL. Unii liberali au propus chiar ieșirea de la guvernare. Rareș Bogdan susține că liberalii au avut discuții confidențiale cu șeful de stat Iohannis. În acest cadru, s-ar fi plâns la Palatul Cotroceni că social-democrații nu sunt un partener loial, iar relația cu PSD a devenit una greu de gestionat în Coaliție.

„Președintele a asigurat realizarea acestei Coaliții pentru a putea să guvernăm țara. Nu ne putem permite - nici PNL, nici PSD - să producem un dezechilibru politic în acest moment”, Nicolae Ciucă, președinte PNL.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat chiar că va demisiona din funcție, iar PSD va forţa alegeri anticipate dacă PNL va rupe Coaliția și va ieşi de la guvernare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---