Politic

Măsurile de austeritate intră în vigoare de la 1 mai: salarii înghețate și angajări blocate în sistemul bugetar și interzicerea cumulului pensie-salariu. Cum explică ministrul Finanțelor

schedule 25 apr. 2023, 11:07

Măsurile de austeritate intră în vigoare de la 1 mai: salarii înghețate și angajări blocate în sistemul bugetar și interzicerea cumulului pensie-salariu. Cum explică ministrul Finanțelor
Foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Aleșii au elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care vor să reducă cheltuielile. Printre măsurile care vor mai strânge cureaua la bugetul statului se numără înghețarea salariilor și blocarea angajărilor în sistemul bugetar, cât și interzicerea achiziției de mașini și mobilă și a comulului pensie-salariu. 

Măsurile de austeritate intră în vigoare de la 1 mai

Proiectul de ordonanță de urgență făcut de Ministerul Finanțelor prevede interdicția de a cumpăra mașini și mobilă. În plus, ministerele vor trebui să reducă și cheltuielile bugetare de la bunuri și servicii cu 10%.

UDMR s-ar fi opus acestei măsuri în discuțiile din coaliție, din cauza riscului de neconstituționalitate. Totuși, liderii politici ar fi găsit o variantă de compromis, anume proiectul de lege, și nu proiect de ordonanță de urgență. 

De asemenea, angajările și salariile din sistemul bugetar vor fi înghețate, iar cei care au titlu de doctor vor primi sporul de 50% numai dacă activează în domeniul pentru care au primit acest titlu. 

Toate aceste măsuri vor intra în vigoare de la 1 Mai, iar Executivul va aproba proiectul în ședința de Guvern din această săptămână. 

Explicațiile ministrului Finanțelor

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a explicat, joi, la cea mai recentă ședință de Guvern, că măsurile care vor fi luate în buget nu înseamnă că există „o gaură”, ci că măsurile reprezintă o acțiune preventivă pentru a putea crea un spațiu fiscal de intervenție. 

„Mă refer aici, de exemplu, la balanța comercială. Dau exemplu de un tip de cheltuieli pe care îl avem în vedere. Este acela de a încerca să introducem lanțurile scurte de aprovizionare pe ceea ce înseamnă cheltuielile pe produse agro-alimentare.

(...) Vor fi câteva elemente în măsurile pe care le-am pregătit și care vor fi prezentate probabil luni sau marți, care să ducă la internalizarea consumului în sensul sprijinirii diminuării de balanță comercială.

Pe de altă parte, sunt elemente care trebuie să ajute la crearea unui spațiu fiscal suplimentar pentru a putea interveni în continuare pentru economie. Ceea ce se introduce acum în sprijinul fermierilor, de exemplu, sunt elemente care vin în dinamică.
Or, cel mai important lucru este să vedem acolo unde se pot face anumite flexibilizări de cheltuieli sau o eficientizare mai bună a folosirii banului public, iar pe spațiul fiscal creat să se poată veni cu astfel de măsuri de sprijin pentru că ceea ce contează este ca economia să funcționeze și să putem să sprijinim în continuare cetățenii”, a spus ministrul Finanțelor.

Oficialul a subliniat că măsurile nu vor fi luate pentru că este austeritate. „Nu este vorba de austeritate, de măsuri care să reducă personal sau să reducă salarii. Nu discutăm aceste lucruri, dar evident o să avem în acest an și reformele din PNRR care vor veni și vor elimina inechități, vor ajusta ceea ce înseamnă situația cheltuielilor, nu înseamnă neapărat o diminuare a valorilor nominale, ci evident intrarea pe șablonul ponderilor în PIB din perspectiva agreamentului pe care îl are România în PNRR cu Comisia Europeană”, a mai spus Câciu.

Câciu a exclus existența unei găuri în bugetul statului

„Nu există niciun fel de gaură la buget, pentru că s-a folosit acest termen plastic. Nu este o gaură, este o acțiune preventivă pentru a putea crea spațiu fiscal de intervenție în sprijinul cetățenilor și economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice. Asta este ceea ce facem și în contrapondere, și un plan de acțiune pe care instituțiile și le-au asumat, pentru a reveni în zona normală de colectare, așa cum e programul bugetar”, a mai adăugat ministrul.

Executivul trebuie să facă economie de 20 de miliarde de lei, după ce datele bugetare bugetare au scos la iveală că încasările statului din primele luni sunt mai mici decât se prevăzute în construcția bugetului pentru 2023, iar cheltuielile peste prognoză.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6386 RON
0.01490
GBP
GBP: 5.8873 RON
0.00100
HUF
HUF: 1.2562 RON
-0.00410
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.1926 RON
0.02310
Convertor valutar

Rezultat: ---