Politic Externe

Klaus Iohannis, la Summitul B9: „Sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la NATO este de neclintit”

schedule 06 iun. 2023, 14:28

Klaus Iohannis, la Summitul B9: „Sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la NATO este de neclintit”
Alexandros Michailidis / Shutterstock

Președintele Klaus Iohannis participă la Summitul B9 ce are loc la Bratislava. Oficialul român a declarat că sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la NATO, așa cum era prevăzut la Summitul NATO de la București, din 2008, este de neclintit.

Klaus Iohannis participă la Summitul B9

Summitul B9 are loc la Bratislava, acolo unde se află și președintele Klaus Iohannis. Oficialul român a transmis că în cadrul discuțiilor de astăzi se vor aborda mai multe teme importante atât pentru securitatea Flancului Estic, cât și pentru securitatea întregii zone euroatlantice. Acesta a menționat că coordonarea noastră este extrem de importantă înaintea Summitului NATO de la Vilnius.

„Formatul București 9 își păstrează valoarea adăugată – solidaritatea, dialogul și cooperarea sunt bazele puterii și rezilienței noastre comune. Viziunea noastră comună este esențială în identificarea mijloacelor necesare întăririi posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, în beneficiul întregii securități transatlantice. Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie a descurajării efectelor negative ale războiului devastator declanșat de Rusia, cu implicații multiple pe plan securitar, umanitar, economic, alimentar și energetic”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele român a subliniat că România este statul membru NATO care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Acesta spune că este nevoie clar de a întări apărarea națională și de a consolida postura NATO pe Flancul Estic într-un mod unitar și coherent, credibil și robust, inclusiv la Marea Neagră.

România susține Ucraina în aderarea sa NATO

Totodată, liderul de la București a mai spus că sprijinul României în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO este de neclintit.

„Acest efort este unul la nivel și cu obiectiv transatlantic. Trebuie să ne asigurăm că deciziile adoptate anul trecut la Madrid sunt pe deplin implementate. Și includ aici, de asemenea, deciziile referitoare la importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar. Victoria Ucrainei în acest război este obiectivul nostru principal. În același timp, sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Alianță, așa cum era prevăzut la Summitul NATO de la București, din 2008, este de neclintit”, a adăugat preşedintele.

Iohannis a mai transmis că de asemenea, trebuie să fie întărit sprijinul pentru partenerii vulnerabili ai NATO, în special pentru un alt vecin al României, Republica Moldova, pentru consolidarea capabilităților sale de apărare și reziliență.

"Sunt convins că discuțiile noastre de astăzi vor deschide calea unei abordări unitare privind securitatea regiunii noastre și un Summit de succes la Vilnius", a încheiat Iohannis.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9745 RON
0.00010
USD
USD: 4.5878 RON
-0.01220
GBP
GBP: 5.8379 RON
-0.01760
HUF
HUF: 1.2865 RON
0.00400
BGN
BGN: 2.5434 RON
CHF
CHF: 5.0225 RON
0.01020
Convertor valutar

Rezultat: ---