Simbolul Brașovului a fost redeschis după 8 ani
După aproape un deceniu, simbolul Brașovului a fost recâștigat. Cetăţuia Braşovului s-a redeschis cu mare fast în săptămâna porţilor deschise. Pentru a marca acest moment, pentru sutele de turiști aflați acolo a fost organizat un program special.
„Cetatea este a voastră! A revenit acasă. A redevenit a brașovenilor”, a spus Allen Coliban, primarul Brașovului.
Domnițe, cavaleri pe cai albi și menestreli au împânzit străzile Brașovului, dând de veste că de acum Cetățuia Brașovului are din nou stăpâni.
Edilul orașului a declarat însă că, după marea deschidere, ar urma lucrări de reabilitare în încercarea de a readuce simbolul Brașovului la viață.
„Cu siguranță, nu vom face lucruri care să întineze specificul medieval al acestui monument”, a completat Allen Coliban, primarul Brașovului.
Cetățuia Brașovului, deschisă publicului până în 17 septembrie
Cetățuia Brașovului, de pe Dealul Straja, va fi deschisă până pe 17 septembrie pentru brașoveni și turiști. Vor urma apoi lucrări complexe de consolidare, potrivit evaluărilor începute deja.
Citește și:
Paștele Ortodox - Obiceiuri și tradiții străvechi
Jerry West, iconul NBA reprezentat pe logo, a încetat din viață
Amintim că Primăria a reintrat în posesia Cetățuii de pe Dealul Straja la mijlocul lunii iulie 2023, în urma unui proces lung, care a durat 7 ani, deschis de Primăria Brașov și care a fost câștigat de municipalitate la finalul lui 2022.
Au fost desfășurate o serie de lucrări de igienizare și urmează cele de punere în siguranță. Lucrările se referă, în principal, la acoperiș și tencuieli.
După terminarea lucrărilor de punere în siguranță, Cetățuia va fi deschisă publicului larg pentru a vizita zona în interiorul cetății, zona perimetrală.
Deschiderea tuturor spațiilor se va face după finalizarea proiectului de restaurare, un proiect mai amplu, care include o serie de studii, inclusiv cel privind rezistența la cutremur, cât și o analiză a destinației spațiilor existente.