Minerii din Gorj ies în stradă. Ce nemulțumiri au angajații Complexului Energetic Oltenia
Cea mai mare nemulțumire este legată de faptul că a fost dată o lege, în urmă cu doi ani, care îi poate ajuta să iasă la pensie chiar și cu 13 ani mai devreme, dar care nu se aplică nici în momentul de față.
Este vorba despre legea 197, care prevede că minerii și energeticienii care au muncit 25 de ani în carierele de cărbune și termocentrale să se poată pensiona la 52 de ani. În ciuda acestei reglementări, minerii nu pot ieși la pensie, dosarele nu le sunt aprobate de Casele de Pensii.
Explicația este că lipsește softul cu ajutorul căruia să fie calculate pensiile. Oamenii sunt revoltați și anunță proteste în luna aceasta în Piața Prefecturii din Târgu Jiu.
Primul va fi joi, între orele 16-18. O altă neplăcere a minorilor este că personalul TESA a fost pus recent pe picior de egalitate cu cel din producție și va fi încadrat în condițiile speciale de muncă.
Citește și:
Minerii ies din nou la protest. Aceștia sunt nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare
Audieri Mineriadă: Posibilă audiere a lui Iliescu acasă
Iohannis a aprobat urmărirea penală a lui Roman și Voiculescu
Vârsta medie a minerilor se apropie de 50 de ani, așa că estimările sunt ca din cei aproape 11.000 de angajați, aproximativ 3.000, doar din producție, se vor pensiona până la finalul acestui an.
Atenționat cu privire la protestul minerilor, Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, a reacționat promițând că va încerca să rezolve problema.