Externe

Olaf Scholz și Emmanuel Macron susțin consolidarea colaborării militare în UE

schedule 24 mai 2024, 08:13

Olaf Scholz și Emmanuel Macron susțin consolidarea colaborării militare în UE
Alexandros Michailidis / Shutterstock
Cancelarul Scholz susține colaborarea militară UE, alăturându-se lui Macron pentru o apărare europeană unită și o posibilă integrare a capacității nucleare franceze.

Cancelarul german Olaf Scholz a exprimat susținerea pentru o colaborare militară mai strânsă în cadrul Uniunii Europene, alăturându-se astfel președintelui francez Emmanuel Macron în apelul pentru o apărare europeană consolidată. Scholz a salutat propunerea lui Macron privind includerea capacității nucleare franceze în strategia de descurajare a Europei, în contextul tensiunilor crescute cu Rusia.

Într-un articol publicat în The Economist, Scholz a menționat că, pe lângă mijloacele nucleare, UE trebuie să se concentreze pe forțe convenționale puternice, apărare antiaeriană și antirachetă, precum și pe capacități cibernetice și spațiale. Cancelarul german a subliniat că nu există intenția de a pune sub semnul întrebării suveranitatea forței nucleare franceze și a reiterat că Uniunea Europeană nu va avea propriile arme nucleare.

Macron a cerut anterior o Uniune Europeană mai asertivă pe scena globală și a subliniat necesitatea unei dezbateri europene privind apărarea, inclusiv în ceea ce privește armele nucleare ale Franței. În același timp, Scholz a accentuat importanța contribuției europenilor la împărțirea sarcinilor în cadrul NATO și a clarificat că alianța nu urmărește o confruntare cu Rusia, ci dorește să mențină sprijinul public pentru Ucraina.

Aceste declarații vin în urma exercițiilor militare rusești care au simulat pregătirea pentru lansarea armelor nucleare tactice, un semnal interpretat ca o avertizare a președintelui Vladimir Putin către Occident în contextul conflictului din Ucraina.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6489 RON
0.00270
GBP
GBP: 5.88 RON
0.00200
HUF
HUF: 1.2603 RON
-0.00610
BGN
BGN: 2.5447 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1718 RON
0.01430
Convertor valutar

Rezultat: ---