Politic Externe

Emmanuel Macron se întâlnește cu Netanyahu la Tel Aviv. Liderul Franței vrea un „armistiţiu umanitar”

schedule 24 oct. 2023, 11:13

Emmanuel Macron se întâlnește cu Netanyahu la Tel Aviv. Liderul Franței vrea un „armistiţiu umanitar”
IsraeliPM/Youtube

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, efectuează o vizită, marți, la Tel Aviv pentru a exprima "deplina solidaritate" a statului francez cu Israelul, în urma atacurilor Hamas în care au decedat peste 1.400 de persoane.

Macron, la Tel Aviv. Președintele francez dorește un „armistițiu umanitar”

Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns marți, la Tel Aviv, unde se întâlnește cu prim-ministrul Israelului, Beniamin Netanyahu, pentru a-și exprima solidaritatea cu poporul israelian în aceste momente grele. De asemenea, Macron va îndemna și la "protejarea populaţiilor civile" în Gaza, după ce Israelul a atacat pământul teroriștilor Hamas și le-a promis că îi va distruge.

Emmanuel Macron își dorește un "armistiţiu umanitar" prin care să fie posibil accesul de ajutor în Gaza şi ieşirea ostaticilor luaţi de Hamas în timpul atacului din data de 7 octombrie. Președintele Macron se întâlnește cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, cu preşedintele Isaac Herzog, dar şi cu liderii opoziţiei Benny Gantz şi Yair Lapid, la Ierusalim.

Cei doi, Emmanuel Macron şi Benjamin Netanyahu vor face o declaraţie comună la finalul întâlnirii lor la ora 13:00 (10:00 GMT). Liderul Franței se va întâlni, la Tel Aviv, cu familiile francezilor sau franco-israelienilor care au fost ucişi sau răpiţi de Hamas în Gaza.

Peste 30 de cetățeni francezi au fost omorâți în atacurile grupării Hamas

În jur de 30 de cetăţeni francezi au fost omorâți, iar alţi şapte au fost daţi dispăruţi, în urma atacurilor dintre gruparea teroristă Hamas și Israel. Președintele Emmanuel Macron a menționat că are în plan să "continue mobilizarea pentru a evita o escaladare periculoasă în regiune", mai ales între puternica mişcare şiită libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, şi Israel.

Macron va veni cu propunerea unui "veritabil proces de pace" pentru crearea unui stat palestinian. Astfel, liderul Franței "va avea probabil schimburi de opinie" cu preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, cu regele Iordaniei Abdallah al II-lea, cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi şi cu liderii ţărilor din Golf.

Emmanuel Macron efectuează o vizită în Israel la scurt timp de la vizita preşedintelui american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul britanic Rishi Sunak şi şefa guvernului italian Giorgia Meloni.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---