Externe

Opt țări UE, inclusiv România, solicită restricții pentru circulația diplomaților ruși în Spațiul Schengen

schedule 13 iun. 2024, 13:16

Opt țări UE, inclusiv România, solicită restricții pentru circulația diplomaților ruși în Spațiul Schengen
Christophe Licoppe/Shutterstock
Opt state UE, inclusiv România, cer restricții pentru diplomații ruși în Schengen, invocând riscuri de securitate.

Opt state membre ale Uniunii Europene, printre care se numără și România, au cerut prin intermediul unei scrisori adresate șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, să se impună restricții asupra liberei circulații a diplomaților ruși în cadrul Spațiului Schengen. Inițiativa, condusă de Republica Cehă, a fost susținută de alte șapte țări, care argumentează că actuala libertate de mișcare a diplomaților ruși contribuie la desfășurarea de activități maligne pe teritoriul Uniunii.

Miniștrii de externe semnatari ai scrisorii susțin că serviciile de informații rusești, propaganda și posibilele acte de sabotaj sunt principalele activități desfășurate de un număr semnificativ de diplomați ruși în UE. În ciuda expulzărilor care au avut loc, amenințarea persistă, motiv pentru care miniștrii consideră că ar trebui aplicat principiul reciprocității și limitarea circulației diplomaților și familiilor acestora doar în țările unde sunt acreditați.

Această propunere vine în contextul în care Cehia a mai inițiat o astfel de restricție în trecut, fără a obține sprijinul tuturor statelor membre Schengen. Miniștrii semnatari ai scrisorii sunt din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și România, care împărtășesc preocuparea privind riscurile de securitate reprezentate de diplomații ruși în contextul actual.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6535 RON
-0.01320
GBP
GBP: 5.8883 RON
0.00620
HUF
HUF: 1.2521 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.2157 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---