Social

Doi români, condamnați la 13 şi 14 ani de închisoare în China; sunt ținuți în condiții dramatice. Ministerul Justiției nu vine cu soluții

schedule 03 nov. 2023, 09:21

Doi români, condamnați la 13 şi 14 ani de închisoare în China; sunt ținuți în condiții dramatice. Ministerul Justiției nu vine cu soluții
Foto: Shutterstock

Doi români au fost condamnați la 13 și 14 ani de închisoare în China pentru o presupusă fraudă bancară. Familiile spun că procesul lor a fost o mascaradă. Au făcut demersuri ca aceștia să fie transferați în România, pentru continuarea pedepselor, însă în zadar. Ministerul Justiției nu vine cu soluții. 

Doi români captivi în China. Au primit 13 și 14 ani de închisoare pentru o presupusă fraudă bancară

Marius Balo, român care a stat opt ani închis în temnițele chinezești, a cerut Ministerului Justiției să îi aducă urgent în România, pentru ispășirea pedepsei, altminteri riscă să moară de foame în China. 

„Asta era mâncarea, nu ştiu dacă va puteți da seama. Tot felul de melci. Este o perioadă îngrozitoare. Ești închis într-o cușcă de 12 mp, nu poți să vezi lumina soarelui, nu poți să contactezi pe nimeni, nu poți să faci absolut nimic, decât să aștepți”, a declarat Marius Balo la Antena 1

Bărbatul a stat opt ani într-o temniță din Shanghai, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la niște cetățeni chinezi, fără să știe că suma provenea din comiterea unor infracțiuni. Acum face apel la autoritățile române să îi ajute pe cei doi conaționali aflați într-o situație asemănătoare. 

Alina Apostol, în vârstă de 32 de ani, și Jenică Ioniță de 50 de ani își ispășesc pedepse de 13 și 14 ani în China, în condiții grele.

„Regim foarte strict de mâncare, fără medicamente, fără analize, nimic, lagăr, pur şi simplu! Procesul a fost un scenariu regizat. Sentinţa a fost pregătita dinainte! După care am făcut un apel, pentru că era ceva aberant 14 ani! Apelul nu avut loc! Procesul a avut loc în 2017 şi până acum cei doi români au dus o adevărată luptă pentru supravieţuire în închisorile chinezeşti”, a povestit Mioara Ioniță, soția românului închis în China, pentru sursa citată. 
„Ultima dată, îmi spunea tatăl ei, când a vorbit cu ea mi-a spus că fata îi spunea că a leșinat de foame, în ultima lună, nu există mâncare de ajuns! Îmi este teamă că opt ani de acum încolo această fată nu va supraviețui”, a mai spus Marius Balo, fost deținut în China. 

Ambasada României la Beijing recunoaște că în temnițele din China condițiile prin care trec toți străinii condamnați acolo sunt grele. Printre acestea se numără forțarea la muncă peste norma legală, relele tratamente, alimentația insuficientă și sistemul sanitar inexistent. 

„Instituțiile din România au făcut tot ce este legal și uman posibil pentru a rezolva situația. Doar autoritățile chineze sunt cele care pot decide, indiferent de diligență pe care o face statul român”, a transmis Alina Gorghiu, ministrul Justiției. 

Costul libertății celor doi români: 50.000 de euro

Diplomația rămâne singura șansă pentru cei doi români. Următorul pas în dosarul de transfer ar fi ca familiile celor doi condamnați să plătească statului chinez câte o amendă de 50.000 de euro. Însă oamenii sunt reticenți, deoarece nimeni nu le garantează că rudele lor vor fi trimise în România. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---