Proiecte Special Showbiz

Asasinarea compozitorului Ioan Luchian Mihalea. A avut o moarte trasă la indigo cu a mamei sale

schedule 30 mar. 2023, 13:30

Asasinarea compozitorului Ioan Luchian Mihalea. A avut o moarte trasă la indigo cu a mamei sale
Foto: Captură Youtube „De la A la infinit”

Asasinarea artistului Ioan Luchian Mihalea, un omor care a revoluționat societatea românească, a șocat întreaga țară în 1993. Îndrăgitul compozitor, solist și dirijor al grupului Song a fost găsit strangulat în apartamentul său din cartierul bucureștean Drumul Taberei. Filmul sângeroasei crime, o informație prost gestionată și o temă pentru care societatea nu era pregătită atunci: homosexualitatea. „Cazul Mihalea” a deschis Cutia Pandorei din care a ieșit la iveală fenomenul gay de la noi din țară, pedepsit în vremurile de mult apuse cu închisoarea. Ce a însemnat pentru România moartea lui Ioan Luchian Mihalea? Detalii, mai jos. 

Detalii despre asasinarea compozitorului Ioan Luchian Mihalea

Ioan Luchian Mihalea ( născut în 15 decembrie 1951, la Ocnele Mari, Vâlcea), sau Oanță, așa cum îi spuneau prietenii, a fost asasinat în apartamentul său din București, în cartierul Drumul Taberei, în data de 29 noiembrie 1993, la 41 de ani, de către doi indivizi pe nume Nelu Florian Gavrilă, zis Bobiță, și Ionel Păun, scopul crimei fiind jaful. 

De la Revoluție încoace, a fost primul și ultimul asasinat în care o personalitate de talia lui Mihalcea a fost omorâtă. Înainte, de la război până în 1989, doar uciderea cântăreței Mihaela Runceanu, petrecută în circumstanțe similare, a mai stârnit o asemenea vâlvă. Una dintre diferențe, poate cea mai importantă, totodată și cea mai tristă, este că dacă șlagărele Mihaelei Runceanu mai sunt cântate și azi, numele lui Ioan Luchian Mihalea a fost uitat, cât și peste cântecele formației „Song”, a cărui fondator a fost.

Toate dintr-un singur motiv. Odată cu trecerea sa în neființă, s-a aflat cel mai mare secret din viața interpretului: Ioan Luchian Mihalea era homosexual, iar unul dintre asasini îi fusese partener. Atunci, societatea românească nu era pregătită pentru o astfel de informație. 

Dincolo de crima în sine, „Cazul Mihalea” a deschis prima discuție publică despre folosexualitate, în 1989. Victima, fiind celebră, a plimbat subiectul prin toate cotloanele țării.

La acea vreme, articolul 200 din Codul Penal rămăsese nemodificat față de forma sa din 1964, astfel orice relație de tip homosexual se pedepsea cu închisoare cu executare. 

„Cazul Mihalea” a ajutat la modificarea articolului 200

„ «Cazul Mihalea», dincolo de crimă, a deschis o serie de tot felul de subiecte care n-ar fi ajuns de interes național dacă n-ar fi fost vorba de o victimă atât de cunoscută”, a declarat jurnalistul Alecu Racoviceanu. 
 „A fost pentru prima oară când în România, după Revoluție, a apărut o ruptură de înțelegere pentru oamenii obișnuiți. Înțelegerea mecanismului prin care s-a produs asasinarea lui Oanță – așa cum îi ziceau apropiații lui Mihalea – chiar dacă acesta era cunoscut poliției a șocat opinia publică și, mai târziu, a ajutat la modificarea celebrului articol 200 și, în final, la abrogarea sa”, explică ziaristul veteran.

Și tot dat fiind că publicul larg nu era dispus să accepte o discuție despre orientarea sexuală a unui colos precum Mihalea, acesta a căzut în uitare, nu ca în cazul Mihaelei Runceanu, care a avut un sfârșit asemănător, dar a cărui caz îi lipsea componenta gay. 

Filmul crimei - o informație prost gestionată

„Bobiță, cum i se spunea lui Nelu Florian Gavrilă, avea o relație cu Mihalea. În casă s-a găsit o fotografie a lui. El a declarat, la un moment dat, că-l adusese pe Ionel Păun, celălat criminal, să i-l prezinte pe post de «trufanda» și că Mihalea le-a vorbit urât, ca să-i dea afară din casă, și că atunci le-a sărit cumpătul și s-au luat la bătaie.

Încercau să ascundă premeditarea. L-au lovit cu pumnii și letconul și, apoi, temându-se că se vor da de gol, au luat un cablu de alimentare de la un video sau televizor. i l-au înfășurat în jurul gâtului și l-au strâns sugrumându-l pe Mihalea apăsându-l pe piept cu talpa bocancului. Pentru că n-aveam discernământul informațiilor care pot sau nu pot fi furnizate publicului am scris, după câteva zile, de urma de bocanc. Criminalii au citit și și-au ars bocancii…”, și-a adus aminte Alecu. 

Asasinii, prinși după 44 de zile 

Cei care l-au omorât pe Mihalea au fost prinși după 44 de zile de la comiterea crimei. „Au fost prinși extraordinar de repede, având în vedere cât de puține urme au lăsat și că relația dintre «Bobiță» și Mihalea era ascunsă de amândoi”, a mai povestit ziaristul. 

La reconstituirea crimei, presa a scris că aceștia păreau „drogați”. Procurorul care ancheta cazul era cunoscutul Marian Nazat, care a devenit ulterior un avocat de succes de drept penal. 

Nelu Florian Gavrilă și Ionel Păun, condamnați l închisoare pe viață, au fost eliberați, autoritățile considerând că aceștia și-au ispășit pedeapsa. Garvilă este în libertate din 2015, iar Păun din 2016. 

Cântece

  • Iac-așa - Grupul Coral Song
  • Zamfira - Grupul Coral Song
  • Sârba pe loc - Grupul Coral Song

  • Guantanamera - Cântec Cubanez - Grupul Coral Song
  • Sârba în căruță - Grupul Coral Song
  • Lugojana - Grupul Coral Song


  • Ciobănașul - Muzică de colecție, volumul 33
  • Frumoasă Stăpână A Vieții Mele - Grupul Coral Song
  • Floare De Cireș - Grupul Coral Song


  • Cucul - Muzică de colecție, volumul 33
  • Cine iubește și lasă - Grupul Coral Song
  • Suita corală din Țara Oașului - Grupul Coral Song


  • Katiușa - Grupul Coral Song
  • Guantanamera - Muzică de colecție, volumul 33
  • Stea și lună nouă - Grupul Coral Song
  • Pe Cărare Sub Un Brad - Grupul Coral Song

Filmografie

  1. Eu, tu, și... Ovidiu (1978)
  2. Mireasa din tren (1980)
  3. Pădurea nebună (1982)

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---