Externe

Dezvăluiri șocante: SUA, Germania și Rusia ar fi discutat schimbul dintre Navalnîi și un asasin rus

schedule 19 feb. 2024, 09:29

Dezvăluiri șocante: SUA, Germania și Rusia ar fi discutat schimbul dintre Navalnîi și un asasin rus
Presa germană a relatat despre un posibil schimb între Alexei Navalnîi și Vadim Krasikov, stârnind reacții globale.

Într-un context internațional tensionat, presa germană a lansat o informație bombă care a stârnit reacții puternice la nivel mondial. Conform unor surse citate de ziarul Bild, înainte de moartea controversată a liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, autoritățile din Germania, Statele Unite și Rusia ar fi discutat posibilitatea unui schimb între Navalnîi și Vadim Krasikov, un asasin condamnat la închisoare pe viață în Germania.

Alexei Navalnîi, văzut ca principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin, a decedat pe data de 16 februarie într-o colonie penală din orașul Kharp, situată în districtul autonom Yamal Nenets. Condamnările sale în dosare penale, considerate fabricate de către susținătorii săi, au fost interpretate ca parte a represiunii Kremlinului împotriva disidenței, intensificată în urma invaziei din Ucraina. Moartea sa a generat acuzații la adresa lui Putin, opinia publică internațională fiind împărțită între teoria condițiilor inumane din închisoare și cea a unei crime premeditate.

Vadim Krasikov, pe de altă parte, ispășește o sentință pe viață pentru asasinarea unui disident cecen-georgian în Berlin, în anul 2019. Publicații de investigație au sugerat că Krasikov ar fi agent al serviciilor secrete rusești. Bild a relatat că Putin ar fi dorit repatrierea lui Krasikov și că Navalnîi ar fi putut fi eliberat în schimb.

Această posibilitate a schimbului de deținuți a fost menționată inițial de Wall Street Journal în septembrie 2023, citând oficiali occidentali anonimi. De asemenea, președintele rus a insinuat într-un interviu posibilitatea unui schimb între Krasikov și jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat în Rusia sub acuzația de spionaj, o acuzație negată de SUA și Wall Street Journal.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---