Speciale Special

Legendele cetățenii unde s-a sinucis soția lui Vlad Țepeș. Locul fabulos din România atrage sute de turiști

schedule 20 nov. 2023, 10:10

Legendele cetățenii unde s-a sinucis soția lui Vlad Țepeș. Locul fabulos din România atrage sute de turiști
Foto: Shutterstock

Turiștii care ajung în cheile Argeșului pentru a vizita barajul Vidraru, Bâlea Lac sau Transfăgărășanul sunt atrași de o fortăreață medievală, ridicată pe o stâncă maxivă, folosită de Vlad Țepeș drept ascunzătoare. Este vorba despre Cetatea Poenari, fortăreață plină de legende. Una dintre ele este legată de locul unde s-a sinucis din gelozie soția lui Vlad Țepeș. 

Cetatea Poenari, locul unde soția lui Vlad Țepeș s-a sinucis din gelozie

Cetatea Poenari provoacă anual turiștii să urce 1480 de trepte pentru a vizita ruinele impresionante, pline de legende și fantome. Pe lângă cunoscutele povești cu vampiri, asasinate la comandă și trasul în țeapă care învăluie cetatea, cronicile vremii scot la iveală și o tragică poveste de dragoste. 

Lângă fortăreață este Râul Doamnei. Legenda spune că a fost numit așa datorită soției lui Vlad Țepeș. Aceasta, aflând că otomanii sunt în drum spre cetate și temându-se pentru soarta ei, s-a urcat pe meterezele Cetății Poenari și s-a aruncat în râul de lângă cetate. 

Altă legendă spune că soția lui Țepeș, Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei, s-a omorât în Cetatea Poenari din gelozie. Cronicile au consemnat că, în anul 1462, Anastasia s-a sinucis aruncându-se din turn direct în apele învolburate ale Argeșului. Ea ar fi aflat că Vlad Țepeș avea o amantă cu mult mai tânără decât el și cu care domnitorul urma să se căsătorească. Femeia care a reuşit să cucerească definitiv inima de gheaţă a crudului voievod a fost Katharina Siegel, fiica unui ţesător din Corona.

Mai există și o altă legendă despre Cetatea Poenari care spune că Vlad Țepeș, fiind urmărit de turci, a scăpat de aceștia refugiindu-se în fortăreață. O altă poveste spusă de bătrâni pe vremuri menționează că întreaga fortificație ar fi fost consolidată cu oameni de pin partea locului, arestați de soldații lui Vlad Țepeș pentru jafuri și fapte grave împotriva domnitorului. 

Foto: Shutterstock

Vlad Țepeș și Katharina, o iubire fără asemănare în istorie

Voievodul valah nu a fost doar protagonistul unor povești sângeroase, ci și a unei povești de dragoste pline de romantism. Katharina Siegel, o fecioară de 17 ani, a reușit să încălzească inima temutului Vlad Țepeș.

Fiica starostelui țesătorilor din cetatea Brașovului a crescut la mânăstire. Când l-a cunoscut pe Vlad Țepeș, locuia cu părinții ei, la rude, într-o casă aflată la Poarta Șchei numărul 14, după ce un incendiu a distrus casa familiei ei. Ea și părinții erau săraci lipiți. 

Vlad Țepeș, Domnul Țării Românești în trei rânduri, 1448, 1456 – 1462 și 1476, a curtat-o mult pe Katharina. Venea să o vadă foate des şi îi comanda rochii scumpe, făcute din mătase și dantelă din Occident. 

Foto: Captura video Stellarium

Dragostea domnitorului pentru această fată era mare, acesta rănind un preot din cauza fetei. Cronicile vremii au scris că Vlad Țepeș era gelos din cale afară și nu odată a lovit cu sabia în lucrurile din jur sau i-a amenințat pe cei care doreau să o ia pe Katharina de soție. 

Într-unul dintre aceste accese de furie a fost rănit şi un preot. Mai exact, căutând-o într-o seară pe Katharina, Vlad Țepeș s-a supărat că tânăra nu era acasă și a așteptat-o până ce și-a făcut apariția, dintr-un gang, însoțită de verișoarele sale. 

Se povestește că a întrebat-o de ce umblă noaptea pe stradă, iar ea a rupt-o la fugă. Țepeș a prins-o, a dat să o sărute, moment în care a intervenit un preot ieșit să vadă cine face gălăgie. În întuneric, preotul nu a văzut chipul lui Țepeș și a sărit să o scape pe fată din mâinile bărbatului. Țepeș l-ar fi rănit atunci pe preot cu sabia. A vrut să pârjolească Cetatea Brașovului pentru ea, când a auzit ce a pătimit din cauza legăturii amoroase cu el. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---