Speciale

Podul lui Dumnezeu, o minune a naturii din România, unică în lume. Unde se află și cum s-a format

schedule 31 ian. 2024, 09:45

Podul lui Dumnezeu, o minune a naturii din România, unică în lume. Unde se află și cum s-a format
Foto: Captura video YT

România are o frumusețe naturală impresionantă, plină de locuri care te lasă fără suflare. Printre acestea se numără și un loc parcă rupt din Rai, despre care puțini români știu și care este unic în lume. Este vorba despre Podul lui Dumnezeu, care reprezintă o adevărată emblemă a locurilor, fiind cel mai cunoscut monument natural din întregul ţinut.

La Ponoarele, este un pod natural care este cunoscut și sub numele de „Podul lui Dumnezeu”. Este cel mai mare pod natural din țara noastră și al doilea ca mărime din Europa, fiind unul dintre cele trei poduri naturale de mari dimensiuni din lume, măsurând 30 de metri lungime, 13 metri lățime, o înălțime de 22 metri și 9 metri grosime. 

Este unic în lume deoarece este singurul pasaj natural deschis traficului rutier. Arcada imensă de piatră trece șoseaua Baia de Aramă - Drobeta Turnu Severin, în județul Mehedinți. 

Podul lui Dumnezeu s-a format prin prăbușirea peretelui superior al peșterii și se impune în peisaj prin masivitate. Din acest motiv, cei care l-au studiat l-au numit drept o minune a naturii.

„Podul poate fi admirat în toată măreţia sa din Crovul Peşterii, de unde se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului şi structura lui etajată formată din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii şi vremurilor. Observat din partea opusă, dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc uriaş, împietrit, pe sub care se admiră Dealul Peşterii şi seninul cerului”, informează site-ul oficial al Primăriei Ponoarele, din Mehedinţi.

Podul lui Dumnezeu - legende

Chiar dacă a apărut prin prăbușirea tavanului unei peșteri, localnicii îi atribuie creația divină, considerându-l un miracol natural. Astfel, se crede că pasajul de piatră a fost construit de Dumnezeu, pentru a le permite oamenilor să treacă Valea Pragului, alugându-l pe Diavol, care se adăpostea în peșteră. 

„Lui Dumnezeu i s-a făcut milă de oamenii din Ponoarele care nu puteau trece Valea Pragului şi l-a alungat pe diavol care se adăpostea în peştera de la Pod.
Dracul a fugit şi atunci tavanul peşterii s-a prăbuşit, iar Dumnezeu a făcut podul pentru oameni. Dracul a ieşit la Zătonul Mare zgâriind cu ghiarele stâncile din Dealul Peşterii. Acolo s-a aşezat pe o piatră care-i poartă şi acum numele (Stânca Dracului)”, spune una dintre legendele acestui loc, conform sursei menționate.

Altă legendă spune că podul ar fi fost construit de Hercule sau de Iovan Iorgovan, erou de basm, pentru a putea prinde Hidra. Hidra fuge de Iovan, iar acesta, încerdându-și paloșul pe o stâncă, pe care o prăbușește, formează Podul lui Dumnezeu. Rămasă fără unul dintre cele cinci capete, Hidra fuge prin munte, lăsând în urma sa cheile de pe valea Cernei, sperând că va ajunge la izvoarele termale ce-i pot reda puterile.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---