Social Economic

Motivul pentru care Guvernul interzice târgurile de Crăciun. Coaliția a pregătit o ordonanță specială ce va fi adoptată în curând

schedule 24 oct. 2023, 10:35

Motivul pentru care Guvernul interzice târgurile de Crăciun. Coaliția a pregătit o ordonanță specială ce va fi adoptată în curând
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Adio târguri de Crăciun, Revelioane de stradă, concerte şi festivaluri pe bani publici, căci primăriile nu mai au voie să cheltuie bani publici pentru ele. Guvernul vrea să limiteze cheltuielile făcute de administrațiile locale la sfârșit de an pentru a ține sub control deficitul bugetar, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) pentru reducerea cheltuielilor bugetare ce va fi adoptat în curând. 

Guvernul vrea să interzică târgurile de Crăciun pentru a limita cheltuielile primăriilor cu sărbătorile de iarnă

Căsuțe cu mâncare și băuturi tradiționale, roți panoramice înalte, lumini și spectacole cu muzică live, brad, patinoar și mii de vizitatori. Toate acestea ar putea deveni istorie de sărbători fiindcă Executivul vrea să facă economii ca să acopere gaura din buget. 

În Capitală, Primăria Generală a cheltuit anul trecut cinci milioane de lei cu organizarea Târgului de Crăciun. Ordonanţa pregătită de Guvern va limita drastic cheltuielile autorităţilor locale.

„Dacă va referiți la celebrele cheltuieli care tin de festivaluri concerte evenimente acestea vor fi chiar interzise cu excepția celor care privesc sfârșitul de an și a celor care sunt dedicate zilelor oficiale ale unităților administrativ teritoriale”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. 

Draftul OUG prevede că instituțiile și autoritățile publice locale nu pot finanța din fonduri publice organizarea unor evenimente precum festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice în noiembrie și decembrie 2023.

Evenimentele de acest tip pot fi totuși organizate dacă banii provin din donații sau sponsorizări. Nu sunt interzise însă petrecerile de Crăciun sau Revelion, dar și aici Guvernul vine cu o serie de condiții în proiectul de OUG.

„Cheltuielile cu organizarea acestor evenimente nu pot depăși media cheltuielilor lunare de aceeași natură realizate în perioada ianuarie – septembrie 2023. Eventualele cheltuieli de această natură care depășesc plafonul stabilit anterior pot fi suportate din donații și sponsorizări”, este forma dorită de Guvern, potrivit documentului.

Timișoara, într-o situație delicată

Aici nu este în pericol numai târgul de Crăciun sau petrecerea din noaptea dintre ani, ci și festivitatea de închidere a capitalei europene a culturii, pentru care cei mai mulți bani vin din bugetul local. 

„A doua zi după ce ea este publicată în Monitorul Oficial va produce efecte şi practic orice înseamnă festivitate pentru capitala europeană, tot ce înseamnă târg de Crăciun se va opri”, a transmis Ruben Lațcău, viceprimar Timișoara.

Zilele orașelor și comunelor, deseori prilej de campanie electorală, sunt excepții de la „regulă”

Ca întotdeauna, există și excepții. În 2024, an cu patru rânduri de alegeri, primarii pot cheltui bani publici pentru zilele orașelor și comunelor, sărbători care devin, de multe ori, prilej de campanie electorală. 

Olguța Vasilescu: „Nu ne afectează absolut deloc”

Primăria Craiovei vrea să deschidă târgul de Crăciun pe 14 noiembrie. „În schimb, Pentru Târgul de Crăciun nu ne afectează absolut deloc, în niciun fel de condiţii, pentru că nu folosim bani publici. De la bugetul local, în ultimii trei ani de zile, noi nu am folosit fonduri pentru Târgul de Crăciun. Pentru Revelion da, într-adevăr, am avut concerte în fiecare an, avem şi anul acesta. Dar contractul este făcut, este semnat, deci puţin probabil să îl putem opri anul acesta”, a spus Olguța Vasilescu, primar Craiova, pentru Observator. 

„Noi aveam o medie a cheltuielilor de Revelion în jur de 550 de mii - 600 mii de lei. Mă uitam prin ţară şi am găsit şi 2 milioane euro şi 2 milioane lei la oraşe mai mici decât noi. Deci niciodată nu am exagerat din această perspectivă şi o să încercăm să rămânem controlaţi”, a declarat Mihai Chirică, primar Iași, pentru sursa menționată. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---