Lapte mai ieftin cu 20% de la 1 mai: realitatea din magazine
Laptele produs în țara noastră, cu un preț de peste 7 lei și grăsimi între 1,5% și 3,5%, ar fi trebuit să se ieftinească de la data de 1 mai, pentru șase luni. Într-un mare lanț de magazine, laptele costă deja mai puțin cu 2 lei.
Într-un altul, însă, scăderile nu se văd. Există și sortimente de lapte pentru care reducerea este foarte mică, de la 7, 99 de lei la 7,56 de lei.
Chiar dacă a fost un acord voluntar între procesatori și retaileri pentru a reduce prețul laptelui cu 10% fiecare, nu toți l-au respectat. Cel mai mare procesator de lapte a transmis că nu va reduce costul laptelui deoarece l-a ieftinit deja imediat după Paște cu peste 20%.
„Din decembrie au început scăderile de preţ între furnizor şi comerciant. De unde să mai dăm noi? Cei care nu o să poată să dea vor fi delistaţi, scoşi de pe raft, că aşa se întâmplă în business. Credeţi că o să accepte comerciantul? Nu”, este de părere Dorin Cojocaru, preşedinte asociaţie din industria laptelui.
„E un proces destul de complicat. Sunt câteva zeci de contracte care trebuie renegociate”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consiliul Concurenţei.
Cum se calculează prețul laptelui
De la fermă și până în magazine, laptele se tot scumpește. „Dacă la noi se vinde cu 1,5 lei şi până la 10 lei sunt aproape 8 lei. 4 lei îl costă pe procesator să proceseze un litru de lapte. La retailer ce înseamnă: câştigă 4 lei să-l vândă.
Citește și:
Litrul de lapte va costa 5 lei, după reducerea prețului tip de 6 luni? Daea: „Eu nu dau cifre”
Scumpirile aduse de ieftiniri. Cât vor costa pâinea, laptele și carnea după plafonarea TVA
Trei luni cu alimente mai ieftine. De la ce dată vor fi reduse cele 14 produse
Aşa a fost întotdeauna, comerciantul câştigă cel mai mult, al doilea e procesatorul. O parte din fermieri vor intra deja în faliment la preţul de 1 leu, 1,5 lei”, a explicat Claudiu Daviţoiu, fermier, pentru Observator.
Vin noi schimbări
Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului au anunțat că vor face verificări. „Vom strânge date. Dacă vedem că lucrurile nu merg bine, Guvernul îşi ţine în mânecă asul de a interveni printr-un act normativ”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consilul Concurenţei.