Externe

Submarin dispărut în Oceanul Atlantic: cine se afla la bord. Căutările, o cursă contracronometru din cauza oxigenului scăzut

schedule 20 iun. 2023, 10:05

Submarin dispărut în Oceanul Atlantic: cine se afla la bord. Căutările, o cursă contracronometru din cauza oxigenului scăzut
Foto: : Facebook/ Hamish Harding

Un submarin folosit pentru a le oferi turiștilor posibilitatea de a vedea epava Titanicului a dispărut, misterios, în Oceanul Atlantic. A fost declanșată o misiune amplă de căutare și salvare. Avioane și nave americane și canadiene vin în ajutorul eforturilor de căutare. Cursa este una controcronometru. Oficialii au transmis că submarinul are o capacitate de urgență de oxigen pentru 96 de ore. Cine se afla la bord?

Cine se afla la bordul submarinului dispărut în Oceanul Atlantic

Duminică dimineață, la o oră și patruzeci și cinci de minute de la începerea scufundării, submarinul care transporta turiști către epava Titanicului a pierdut contactul cu echipa de la suprafață. Două avioane au fost trimise la fața locului.

„Am lansat un avion C-130 pentru a efectua o căutare aeriană, vizuală, dar şi ca un radar al scenei. Am luat legătura imediat cu Garda de Coastă Canadiană şi cu Forţele Armate ale Canadei pentru a furniza mai multe echipamente de căutare”, a transmis John W. Mauger, Garda de Coastă SUA. 

Pentru căutări a fost chemat, de asemenea, și un scafandru cunoscut pentru experiența sa în explorarea epavei Titanicului. 

„Dacă vorbim în termeni de ore, am înţeles de la operator că există o capacitate de urgență de oxigen pentru 96 de ore”, a completat John W. Mauger, Garda de Coastă SUA. 

„Scufundarea la adâncime mare cu un submersibil este foarte periculoasă. Este, însă, de înaltă tehnologie şi, cu fiecare an care trece, echipamentul se îmbunătăţeşte, dar şi tehnologia”, Larry Daley, explorator. 

Persoanele care se află la bordul navei dispărute în apele Atlanticului

La bord se află cinci persoane, printre care și miliardarul Hamish Harding, a confirmat fiul său vitreg. În vârstă de 59 de ani, Harding este un om de afaceri britanic, președintele unei companii internaționale care se ocupă de vânzări și operațiuni în industria aviației de afaceri. Miliardarul are un record mondial Guinness pentru cea mai lungă perioadă petrecută pe fundul mării. 

În anul 2021, bărbatul s-a scufundat cu un submarin până în cel mai adânc loc de pe Pământ, Groapa Marianelor, pe care l-a traversat preț de patru ore și cinsprezece minute. 

La bord se mai află și un tată, alături de fiul lui, ambii de origine pakistaneză. Familia a confirmat că Shahzada Dawood și fiul său, Sulaiman Dawood, au plecat într-o „călătorie pentru a vizita rămășițele Titanicului în Oceanul Atlantic”. 

Shahzada Dawood este administrator al Institutului SETI din California, arată biografia de pe site-ul său. Conform acesteiai, Shahzada este vicepreședinte al Dawood Hercules Corporation, parte a Dawood Group.

  • Pentru moment, identitatea celorlalte două persoane nu a fost confirmată de autorități sau de familie. 
  • Experienţa de a vedea epava Titanicului aflată la 3800 de metri adâncime ajunge la 250 de mii de dolari.
  • Astfel de submarine sunt des folosite pentru a duce turiști să viziteze celebrul vas scufundat în 1912, în primul său voiaj, după ce s-a izbit de un iceberg în Oceanul Atlantic. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---