Social

Subiecte română Bac 2023, sesiunea de toamnă, publicate azi. Corectarea lucrărilor a fost schimbată radical, pentru a elimina frauda

schedule 16 aug. 2023, 08:32

Subiecte română Bac 2023, sesiunea de toamnă, publicate azi. Corectarea lucrărilor a fost schimbată radical, pentru a elimina frauda
Foto: Shutterstock

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalureat 2023 începe miercuri, 16 august, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 17 august, urmează proba obligatorie a profilului, iar vineri, 18 august, se va desfășura proba la alegere a profilului și specializării. Luni, 21 august, va avea loc proba la Limba și literatura maternă, absolvenții clasei a 12-a urmând să afle primele rezultate, înainte de contestații, pe 25 august. 9news.ro va publica subiectele la proba scrisă de limba română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, imediat ce acestea vor fi disponibile. 

Subiecte română Bac 2023, sesiunea de toamnă, publicate azi

Emoții mari pentru cei peste 33.900 de candidați, absolvenți de liceu, care încep astăzi sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2023. Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 22.600 de candidați provin din promoţia anului 2023, iar aproximativ 11.300 sunt din promoţiile anterioare.

Prima probă scrisă este cea la Limba şi literatura română. Pe 17 august va fi proba obligatorie a profilului - Istorie, pentru elevii care studiază profilul uman și Matematică pentru cei care studiază profilul real. A treia probă scrisă este cea la alegere, care diferă în funcție de profil.

Pentru această probă, care are loc pe 18 august, elevii au de ales din aceste materii: Anatomie și fiziologie umană, Biologie vegetală și animală, Chimie, Economie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie și Filosofie. Ultima probă scrisă, cea la Limba și literatura maternă, are loc pe 21 august. 

Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) au fost echivalate/recunoscute în perioada 7 - 11 august. Conform calendarului, rezultatele inițiale vor fi afişate vineri, 25 august, până la ora 12:00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00. Contestațiile vor fi soluționate între 26 și 28 august, iar afișarea rezultatelor finale se va face în data de marți, 29 august 2023.

Corectarea lucrărilor, schimbată radical pentru a elimina frauda

Foile candidaților de la Bacalaureatul 2023, sesiunea de toamnă, vor fi scanate și trimise aleatoriu în țară pentru corectare. Toți profesorii le vor evalua în același timp, din fața calculatorului. Diferența pentru elevi este că nu se mai securizează colțul paginii inițiale, prima pagina rămânănd cu datele la vedere, pentru că secretizarea o va face platforma digitală automatizat. 

Elevul va preda lucrarea către supraveghetorul din sala de examen, care va scana fiecare pagină scrisă. Lucrarea va fi încărcată pe serverul securizat de STS și, cu un click, va ajunge pe două computere, aleatoriu alese, din două colțuri de țară diferite.

Platforma identifică automat diferențele de note între cei doi evaluatori. Atunci când diferența este mai mare de un punct, lucrarea se distribuie automat altor doi evaluatori din România. Se elimină cea mai mare și cea mai mică dintre note și se face media între notele rămase. Primul avantaj este că profesorul nu va mai putea greși nota unui copil atunci când o trece pe tabel. Al doilea, seră Ministerul Educației, este eliminarea fraudelor de la Bacalaureat. 

Subiectele de la limba română Bac 2023, sesiunea de toamnă 

Subiectele pentru proba scrisă la română se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare și Examinare, pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor. 

Listele conținuturilor pentru examenul de Bacalaureat în acest școlar sunt disponibile ► AICI.

Subiectele se afișează în fiecare zi cu probă de examen, la ora 15:00 ► AICI.

Subiecte română pentru cei de la profil real

Proba scrisă la română, profilul real, vizează competenţele de receptare și de producere a mesajelor scrise și conţinuturi asociate acestora, în conformitate cu programa școlară pentru disciplina limba și literatura română. Structura subiectelor permite rezolvarea acestora în 3 ore și este în conformitate cu prezenta programă de examen.

Baremul de corectare la proba de română de la Bacalaureatul de toamnă 2023

Baremele de corectare pentru probele scrise de la Bacalaureatul de toamnă din acest an sunt publicate zilnic, (după încheierea fiecărei probe, la ora 15.00).

Baremul de corectare la Română poate fi consultat ► AICI.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---