Educație Social

Părinții sunt de acord cu introducerea religiei la BAC, însă doar pentru absolvenții profilului teologic

schedule 23 mar. 2023, 11:44

Părinții sunt de acord cu introducerea religiei la BAC, însă doar pentru absolvenții profilului teologic
Chinnapong/Shutterstock

Potrivit unui sondaj realizat de Federația Națională a Părinților – Edupart, două treimi dintre părinții participanți sunt contra introducerii religiei ca probă suplimentară la examenele de Bacalaureat. Marea majoritate dintre părinți sunt de acord cu introducerea materiei doar pentru absolvenții de la profilul teologic.

Ce spun părinții despre introducerea religiei la examenele de Bacalaureat

Federația Națională a Părinților a desfășurat sondajul în perioada 20-22 martie. Scopul acestuia a fost de a stabili “percepția părinților în legătură cu unele propuneri de modificare a Proiectului Legii Învățământului Preuniversitar „România Educată”, privitoare la modul de susținere a examenului de bacalaureat, subiect intens dezbătut în spațiul public.” Federația a anunțat că la sondaj au participat 41.637 de persoane.

În urma analizării răspunsurilor părinților s-a constatat că aceștia nu sunt de acord cu propunerea de a fi introdusă religia ca probă suplimentară la examenele de Bacalaureat. Părinții susțin că elevii ar trebui să aibă posibilitatea de a alege orice disciplină dintre cele obligatorii, însă religia trebuie să fie introdusă doar pentru absolvenții profilului vocațional teologic.

La întrebarea “În opinia dumneavoastră, examenul de bacalaureat ar trebui să conțină o probă la o disciplină din afara profilului/specializării absolvit(e)?”, 23% dintre participanții la sondaj au răspuns DA, iar 68% au răspuns NU.

Părinții sunt contra introducerii religiei ca materie de BAC

La întrebarea “În opinia dvs., pentru probele la alegere din cadrul examenului de bacalaureat ar trebui să poată susțină o probă la alegere la orice disciplină dintre cele obligatorii profilului/specializării” (ex: muzică, desen, educație fizică, religie etc.), diferența dintre răspunsuri este semnificativă.

  • 77,% au răspuns DA
  • 17,6% au răspuns NU

În proporție de 39% dintre părinți sunt de părere că doar absolvenții unui profil vocațional teologic ar trebui să poată opta pentru susținerea unei probe de bacalaureat la disciplina religie, în timp ce 30% nu sunt de acord cu introducerea religiei ca disciplină a unei probe de bacalaureat. Propunerea cultelor religioase este agreată doar de 22,6% dintre părinți.

Comunicatul integral al Federației Naționale a Părinților – Edupart poate fi consultat AICI.

Recent, cultele religioase din România au solicitat ca religia să fie introdusă ca materie opțională la examenele de Bacalaureat. Reprezentanții a 13 culte religioase din România au făcut o solicitare adresată ministrei Educației, Ligia Deca, prin care îi cer să introducă religia drept materie opțională la examenele de Bacalaureat.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---