Social Educație

Ciolacu, despre introducerea Religiei ca materie la BAC: „Vorbim despre istoria religiilor, nu în sensul să fii habotnic”

schedule 27 mar. 2023, 13:04

Ciolacu, despre introducerea Religiei ca materie la BAC: „Vorbim despre istoria religiilor, nu în sensul să fii habotnic”
Freedom Studio/Shutterstock

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și-a exprimat opinia legat de cererea cultelor religioase din România de a introduce religia ca materie opțională la examenul de Bacalaureat. Oficialul român susține că este vorba despre istoria religiilor ca materie de studiu şi nu religia într-un sens habotnic.

Ce spune Marcel Ciolacu despre introducerea religiei ca materie opțională la BAC

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu o părere în urma solicitării cultelor religioase din România în care cer ca religia să fie introdusă ca materie opțională la examenul de Bacalaureat. Acest lucru a stârnit un val de refuzuri din partea părinților, dar și a elevilor care nu par prea încântați de această inițiativă.

Ciolacu spune că religia a fost propusă ca materie opțională de către cultele religioase din România, ci nu ca probă obligatorie. Totodată, liderul PSD susține că ar fi vorba despre istoria religiilor într-un posibil examen la BAC și nu în sensul să fii habornic.

„Cultele au înțeles că trebuie să fie unite într-o astfel de abordare. Cultele au propus un opțional, deci nu obligatoriu. Și sportul e opțional, ca materie de BAC. Nu vorbim despre religie în sensul să fii habotnic, ci vorbim despre istoria religiilor la BAC. Eu nu pot să intru în bășcălia cu ‘ce faci, pupați moaștele?’”, a afirmat Ciolacu.

PSD ar putea susține propunerea cultelor religioase

Liderul PSD a declarat că nu este necesar ca o persoană să fie habotnică pentru a studia istoria religiilor, deoarece religia este despre cunoaștere, nu despre supunere.

„Religia aduce cunoaştere, nu supunere. Nu trebuie să fii habotnic dacă înveţi istoria religiilor. Despre ce vorbim? Eu am trăit în comunism, nu poate să-mi mai impună nimeni nimic. Ca să impui unui stat în România, după 50 de ani, să impui un progresism forţat, peste ceea ce tu simţi şi crezi, nu duci la nimic, ci la extremism, la antagonizare. Nu ştiu ce-şi doresc ei, că nu vor putea să schimbe România”, a adăugat Ciolacu.

Din spusele oficialului român se înțelege că acesta susține inițiativa cultelor religioase de a se introduce religia ca materie opțională la BAC. Ba mai mult, anterior, acesta ar fi dat de înțeles că partidul său va susține această propunere. Liderul PSD nu vede o problemă în introducerea religiei ca materie la examenul de Bacalaureat, mai ales că aceasta va fi opțională, iar elevii au dreptul de a nu o alege dacă nu își doresc.

„Ce anume ne deranjează? Suntem creștini, ne-am crescut copiii în valorile creștine. Aici nu vorbim numai de Biserica Ortodoxă, aici vorbim de toate cultele cu reprezentare și recunoaștere națională”, a mai spus Ciolacu.


Părinții sunt de acord cu introducerea religiei la BAC, însă doar pentru absolvenții profilului teologic

La mijlocul lunii martie, reprezentanții a 13 culte religioase din România au făcut o solicitare adresată ministrei Educației, Ligia Deca, prin care îi cer să introducă religia ca materie opțională la examenele de Bacalaureat. Aceștia au transmis că religia nu trebuie discriminată în calitate de materie școlară. De asemenea, cultele religioase au mai cerut să se excludă sintagma „orientare sexuală” din Legea învățământului.

Un sondaj realizat de Federația Națională a Părinților – Edupart a arătat că marea majoritate a părinților sunt de acord cu introducerea religiei ca probă opțională la examenul de Bacalaureat, însă doar pentru absolvenții de la profilul teologic.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---