Special Showbiz

Actorul Ștefan Iordache, viață de film. Povestea unei iubiri nepermise cu rafinata Irina Petrescu

schedule 26 iun. 2023, 15:42

Actorul Ștefan Iordache, viață de film. Povestea unei iubiri nepermise cu rafinata Irina Petrescu
Foto: CHIELARU LOREDANA/Agerpres

Ștefan Iordache a fost un actor român excepțional de teatru, radio, voce, film și televiziune. A jucat în teatru vreme de 49 de ani, dar a avut și o colaborare îndelungată cu Teatrul Național Radiofonic, cât și cu Teatrul Național de Televiziune. Și dacă viața profesională a fost strălucitoare, la fel a fost și viața amoroasă, având parte de un lucru la care mulți oameni râvnesc: iubire. A fost îndrăgostit nebunește de frumoasa și rafinata Irina Petrescu. Iubirea lor, însă, a fost fără izbândă. 

Viața actorului Ștefan Iordache: povestea iubirii nepermise dintre el și rafinata Irina Petrescu

Una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din lumea artistică românească, cu un final nefericit, i-a avut ca protagoniști pe Ștefan Iordache, fiu de croitor, și sofisticata Irina Petrescu.

Colegi de generație la Teatru, între cei doi s-a înfiripat o relație, la începutul anului 1990. Iubirea lor n-a avut viitor, pentru că atunci părinții aveau un cuvânt important de spus. 

Tatăl Irinei Petrescu era medic, iar Iordache, fiul unor oameni simpli, tocmai ce picase la „medicină” înainte să ajungă la teatru. Spre deosebire de marele actor, Irina Petrescu provenea dintr-o familie înstărită, care deținea proprietăți însemnate în Argeș. 

Scrisoare de dragoste

„Irina Petrescu a fost colegă la Institutul de Teatru cu Ştefan Iordache. O mare iubire s-a născut între ei, după terminarea studiilor. Actorul o vedea ca o vedetă, pentru că avusese un rol important în film, era cunoscută”, se scrie in cartea "Regele Scamator Ştefan Iordache”, de Ludmila Patlanjoglu.
Am primit o scrisoare, la început nici nu ştiam de la cine e. Îmi scria că îi e dor de mine şi că vrea să mă vadă. Faptul că cineva se îndrăgostise de mine, o actriţă cunoscută, cum devenise Irina Petrescu, m-a copleşit. Am iubit-o şi eu, atunci, pentru iubirea ei.
Dar, ca într-o telenovelă caraghioasă, părinţii ei nu m-au vrut. Cu tatăl ei am avut câteva discuţii. Mi-a spus în faţă: «Cum îţi îmaginezi că eu, un doctor, o să-mi las fiica să se mărite cu un copil de croitor, cu un derbedeu?» Încerca să-mi demonstreze că nu am nici un viitor, că sunt un nimeni.
Dădusem nişte probe pentru filmul «Duminică la ora şase». Pintilie mă asigurase că am luat rolul. Aveam parteneră pe Irina. După câteva zile m-a sunat asistentul lui să-mi spună că nu voi mai fi distribuit. Părinţii Irinei nu erau de acord.” 

Filmografie

  • 1964 – Străinul
  • 1965 – Gaudeamus igitur
  • 1966 – Calea Victoriei sau cheia visurilor
  • 1967 – Dacii - dublaj de voce
  • 1967 – Un film cu o fată fermecătoare
  • 1972 – Adio dragă Nela
  • 1973 – Proprietarii
  • 1977 – Războiul Independenței
  • 1978 – Ediție specială
  • 1978 – Doctorul Poenaru
  • 1978 – Avaria
  • 1980 – Bietul Ioanide
  • 1980 – Bună seara, Irina!
  • 1981 – Pruncul, petrolul și ardelenii
  • 1981 – Întoarce-te și mai privește o dată
  • 1981 – De ce trag clopotele, Mitică?
  • 1982 – Înghițitorul de săbii
  • 1982 – Concurs
  • 1984 – Glissando
  • 1985 – Ciuleandra
  • 1986 – O clipă de răgaz
  • 1986 – Noi, cei din linia întâi
  • 1988 – Prințul negru - film de televiziune
  • 1989 – Noiembrie, ultimul bal
  • 1989 – Cei care plătesc cu viața
  • 1990 – Drumeț în calea lupilor
  • 1991 – Vinovatul
  • 1992 – Hotel de lux
  • 1993 – Cel mai iubit dintre pămînteni
  • 1994 – Începutul adevărului (Oglinda)
  • 1996 – Eu sunt Adam
  • 1997 – Omul zilei
  • 2004 – Faraonul
  • 2007 – Ticăloșii
  • 2007 – Agentul VIP

Premii și distincții

  • Premiul ACIN, în anul 1978, pentru rolul său din filmul Ediție specială, regizat de Mircea Daneliuc.
  • Premiul ACIN, în anul 1984, pentru rolul său din filmul Glissando, regizat de Mircea Daneliuc.
  • Premiul ACIN, în anul 1989, pentru rolul său din filmul Noiembrie, ultimul bal, regizat de Dan Pița.
  • Premiul UNITER pentru cel mai bun actor, în anul 2001, pentru rolul titular din Barrymore, în regia lui Gelu Colceag.
  • Premiul de Excelență în cinematografia românească la Festivalul Internațional de Film Transilvania, 2006


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9745 RON
0.00010
USD
USD: 4.5878 RON
-0.01220
GBP
GBP: 5.8379 RON
-0.01760
HUF
HUF: 1.2865 RON
0.00400
BGN
BGN: 2.5434 RON
CHF
CHF: 5.0225 RON
0.01020
Convertor valutar

Rezultat: ---