Social Economic Politic

Marile magazine, obligate să reducă prețurile alimentelor de bază: Guvernul ia în calcul două variante. Care ar fi mai avantajoasă

schedule 28 iun. 2023, 08:59

Marile magazine, obligate să reducă prețurile alimentelor de bază: Guvernul ia în calcul două variante. Care ar fi mai avantajoasă
Foto: Li Ying/Agerpres

Guvernul va aproba joi o ordonanță de urgență pentru ieftinirea alimentelor de bază. Adaosul comercial va fi plafonat la 20% pentru procesatori și 20% pentru retaileri, preț de trei luni. Între timp, se poartă negocieri la Palatul Victoria și pe modificarea TVA-ului. Iată care dintre cele două variante luate în calcul de Executiv ar fi mai avantajoasă.

Varianta cea mai avantajoasă dintre cele două luate în calcul de Guvern pentru a reduce prețurile alimentelor de bază

Lista completă cu alimente transmisă de retaileri Executivului şi pentru care ar putea fi plafonat adaosul comercial conține: ulei, zahăr, pâine albă, lapte, telemea, iaurt, mălai, făină, ouă, carne de pasăre și de porc, dar și legume și fructe proaspete. 

„Vom ieși cu o formă pe care o doresc să o aprobăm joi, în ședința de Guvern”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Analiștii economici sunt sceptici. „Este foarte greu pe o piaţă liberă să impui cuiva să scadă adaosul comercial”, afirmă Dragoş Frumosu, sindicat industrie alimentară. 

„Poate pe unele produse de bază - pâine, carne, lapte şi alte alimente principale - vom vedea această reducere la adaosul comercial, însă concomitentă cu o creştere a preţurilor pe alte produse care nu sunt neapărat principale”, a explicat Adrian Benţa, analist fiscal. 

Cât ar costa alimentele

Schema privind adaosul comercial se va aplica doar procesatorilor și retailerilor, producătorii nefiind afectați. Pe lângă adaos, se discută și despre modificarea cotei de TVA, o măsură care nu este pe placul prim-ministrului României.

Pentru alimentele de bază, în prezent, avem un TVA de 9%, TVA care s-ar putea modifica în perioada următoare. Coaliția de guvernare ia în calcul ca taxa pe valoarea adăugată să scadă pentru alimentele de bază, în timp ce pentru alte categorii de alimente TVA-ul ar putea să crească de la 9 la 19%. 

În cazul aplicării ambelor măsuri vehiculate, alimente ar ajunge la prețuri mai mici, dar nu cu mult. Pentru pâine, ulei, ouă și brânză, acum scoatem din buzunar 44 de lei. Dacă la aceste produse ar scădea TVA-ul de la 9 la 5%, cum a propus ministrul Finanțelor, am plăti cu 2 lei mai puțin, adică 42 de lei.

Pentru pește, unt, șuncă și cașcaval, alimente ceva mai scumpe decât cele enumerate mai sus, dăm acum, în medie, 138 de lei. Dacă aceleași produse, care nu sunt considerate de bază, s-ar majora TVA-ul cu 10%, am plăti cu 14 lei mai mult. Așadar, coșul cu cele opt alimente luate împreună ar deveni mai scump cu peste 10 lei.

„Am văzut foarte des în spaţiul public discutându-se despre TVA zero. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. S-ar putea domnul ministru să se fi gândit la produsele de lux, ceea ce nu-i foarte rău", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---