Economic

Programul Tomata, un eșec: legumicultorii, nevoiți să-și vândă roșiile pe degeaba

schedule 04 iul. 2023, 10:26

Programul Tomata, un eșec: legumicultorii, nevoiți să-și vândă roșiile pe degeaba
Foto: ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

Programul Tomata a fost un eșec pentru producătorii din Matca. Cum roşiile s-au copt târziu, acum legumicultorii se înghesuie în pieţe să-şi vândă marfa în timp util ca să poată primi ajutorul de la stat. Oamenii se plâng de faptul că au ajuns să își dea produsul pe degeaba și mulți se tem că recoltele vor sfârși aruncate pe câmp. Astfel, și noi am ajunge să mâncăm tot roșii de import. 

Legumicultorii dau cu roșii în programul Tomata. Oamenii sunt nevoiți să-și vândă marfa pe degeaba

Roșiile românești de la Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, se vând în târg aproape gratis. Concurența este mare și, ca să atragă clienții, pentru a nu pleca acasă cu marfa, fermierii au redus mult prețurile. Un kilogram costă 40 - 50 de bani, iar cel mai scump ajunge la un leu. 

Mai scumpă este cutia de carton în care sunt ambalate legumele, adică 5-6 lei bucata. Agricultorii dau vina pe Programul Tomata şi termenele nerealiste puse ca fermierii să beneficieze de bani.  

„Programul trebuia să se dea la toate culturile. Şi la castraveţi, şi la roşii, şi la ardei, şi la vânătă. Fiind programul numai la tomată, toată lumea s-a axat pe tomată şi s-a ajuns în situaţia pe care o vedeţi”, a spus Ioniță Rarinca, legumicultor, pentru Observator.
„Dacă avea o perioadă mai lungă pentru recoltare, le punea lumea eşalonat. Dar aşa, că a fost cu termen limită, toată lumea a vrut să se încadreze în termenul ăla”, este de părere Viorel Dragomir, legumicultor. 

Inițial, termenul limită până la care fermierii își puteau vinde recolta, pentru a lua ajutorul de la stat în valoare de 3.000 de euro, era 30 iunie. Guvernul însă le-a mai dat răgaz câteva zile, până pe 15 iulie. 

Ajutorul poate fi încasat numai dacă vând trei mii de kilograme de roşii de pe o mie de metri pătraţi de pământ. Peste 22.000 de fermieri sunt înscrişi în Programul Tomata, cu 20% mai mulţi faţă de anul trecut.

În acest timp, în supermarketuri, roșiile românești se vând cu peste 5 lei kilogramul. Așa se face că, după valul pripit al legumelor românești va trece, vom ajunge să mâncăm din nou roșii din import. 

Multe legume, deja compromise. Ce variante mai au producătorii?

Multe legume sunt deja compromise. Astfel, legumicultorii mai au doar două variante acum: ori le vând cu 40 de bani kilogramul, fie le aruncă peste două zile, pentru că nu mai rezistă mult. 

Primatul comunei Matca susține că programul Tomata ar trebui regândit. „S-ar putea gândi în alt mod programul acesta. Să dea sub formă de inputuri sau o altă formă gândită după vânzare. Câtă recoltă ai... 10-20%, după factură”, a spus Gheorghe Marin, primarul comunei Matca, pentru sursa menționată mai sus. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---