Legumicultorii dau cu roșii în programul Tomata. Oamenii sunt nevoiți să-și vândă marfa pe degeaba
Roșiile românești de la Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, se vând în târg aproape gratis. Concurența este mare și, ca să atragă clienții, pentru a nu pleca acasă cu marfa, fermierii au redus mult prețurile. Un kilogram costă 40 - 50 de bani, iar cel mai scump ajunge la un leu.
Mai scumpă este cutia de carton în care sunt ambalate legumele, adică 5-6 lei bucata. Agricultorii dau vina pe Programul Tomata şi termenele nerealiste puse ca fermierii să beneficieze de bani.
„Programul trebuia să se dea la toate culturile. Şi la castraveţi, şi la roşii, şi la ardei, şi la vânătă. Fiind programul numai la tomată, toată lumea s-a axat pe tomată şi s-a ajuns în situaţia pe care o vedeţi”, a spus Ioniță Rarinca, legumicultor, pentru Observator.
„Dacă avea o perioadă mai lungă pentru recoltare, le punea lumea eşalonat. Dar aşa, că a fost cu termen limită, toată lumea a vrut să se încadreze în termenul ăla”, este de părere Viorel Dragomir, legumicultor.
Inițial, termenul limită până la care fermierii își puteau vinde recolta, pentru a lua ajutorul de la stat în valoare de 3.000 de euro, era 30 iunie. Guvernul însă le-a mai dat răgaz câteva zile, până pe 15 iulie.
Citește și:
Masa de Crăciun, mai scumpă. Ce legumă va ajunge să coste 15 lei kilogramul de sărbători
Descoperă surprizele ascunse ale Saga Festival: programul complet și harta evenimentului
Ajutorul poate fi încasat numai dacă vând trei mii de kilograme de roşii de pe o mie de metri pătraţi de pământ. Peste 22.000 de fermieri sunt înscrişi în Programul Tomata, cu 20% mai mulţi faţă de anul trecut.
În acest timp, în supermarketuri, roșiile românești se vând cu peste 5 lei kilogramul. Așa se face că, după valul pripit al legumelor românești va trece, vom ajunge să mâncăm din nou roșii din import.
Multe legume, deja compromise. Ce variante mai au producătorii?
Multe legume sunt deja compromise. Astfel, legumicultorii mai au doar două variante acum: ori le vând cu 40 de bani kilogramul, fie le aruncă peste două zile, pentru că nu mai rezistă mult.
Primatul comunei Matca susține că programul Tomata ar trebui regândit. „S-ar putea gândi în alt mod programul acesta. Să dea sub formă de inputuri sau o altă formă gândită după vânzare. Câtă recoltă ai... 10-20%, după factură”, a spus Gheorghe Marin, primarul comunei Matca, pentru sursa menționată mai sus.