Social

Sfântul Dumitru. Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi. Programul pelerinajului din București

schedule 25 oct. 2023, 11:38

Sfântul Dumitru. Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi. Programul pelerinajului din București
Storm Is Me/Shutterstock

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este prăznuită în fiecare an pe data de 26 octombrie, fiind însoțită de o mulțime de tradiții și obiceiuri străvechi, dar și de un șir de superstiții pe care credincioșii le respectă până în prezent.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru în România

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei pentru credincioși. Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir este sărbătorit anual la data de 26 octombrie, iar Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sau Dimitrie Basarabov, care este ocrotitorul Bucureștiului, este cinstit pe data de 27 octombrie.

An de an, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti are loc pelerinajul Sfântului Dumitru, unde creștinii vin pentru a se închina la moaștele sfântului.

Sfântul Dumitru. Tradiţii şi obiceiuri străvechi

Din vechile vremuri se spune că de Sfântul Dumitru vremea începea să se răcească, iar iarna își intra ușor în drepturi. Sfântul Dumitru este considerat cel care desfrunzeşte pădurile şi colorează frunzele copacilor. În această zi, gospodinele merg la biserică și dau de pomană pentru rudele decedate.

În zona Dobrogei, de Sfântul Dumitru, tinerii de la sate se îmbracă de sărbătoare și pornesc din casă în casă cântând la fluiere. Tot de Sfântul Dumitru, tradiția spune că se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos tot anul. Cei care se vor ruga la Sfântul Dumitru şi vor respecta toate obiceiurile vor fi feriţi de boli şi necazuri tot anul.

Superstiţii de Sfântul Dumitru

Una dintre superstiții spune că așa cum e ziua de Sfântul Dumitru, la fel va fi toată iarnă. Dacă de Sfântul Dumitru vremea e rea, atunci iarna va fi geroasă, iar dacă vremea este frumoasă, atunci iarna va fi blândă. Dacă în noaptea de Sfântul Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi blândă, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, iarna va fi grea.

Dacă la sărbătoarea de Sfântul Dumitru e lună nouă, se spune că iarna începe curând şi se termină repede, iar dacă e lună plină în noaptea de Sfântul Dumitru, atunci iarna se va termina târziu.

Pelerinaj Sfântul Dumitru 2023. Programul slujbelor

Programul liturgic în perioada 25-29 octombrie 2023.

Miercuri, 25 octombrie 2023

  • 09:00 – 11:00 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală
  • 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Altarul Mare de Vară.

Joi, 26 octombrie 2023, la Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

  • 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Altarul Mare de Vară.
  • 08:30 – 12:30 – distribuirea pachetelor cu Anafură lângă Altarul Mare de Vară.
  • 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Altarul Mare de Vară.

Vineri, 27 octombrie 2023, la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor

  • 09:30 – 13:00 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod, preoți și diaconi, în Altarul Mare de Vară.
  • 08:30 – 11:30 – distribuirea pachetelor cu Anafură, lângă Altarul Mare de Vară.
  • 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Catedrala Patriarhală.

Sâmbătă, 28 octombrie 2023

  • 09:00 – 11:00 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
  • 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Altarul Mare de Vară.

Duminică, 29 octombrie 2023

  • 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Altarul Mare de Vară.
  • 16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei oficiată în Catedrala Patriarhală.

Sfintele Moaște vor fi reașezate în Catedrala Patriarhală după ce se va închina ultimul pelerin.

Cea mai puternică rugăciune de Sfântul Dumitru

"Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău.
Pururea fiind cu Dum­nezeu, cu toiagul neador­mitelor tale rugăciuni, pe Faraon cel gânditor, cu toată oas­tea lui îneacă-l, rugămu-ne, pă­rintele nostru, ca să te mărim cu laude.
Rod bun din părinţi binecredincioşi născându-te, Părinte Dimitrie, iar mai ales prin Sfântul Duh şi prin Botez renăscându-te, ai ajuns la mă­sura vârstei plinirii lui Hristos. Edenul încă de aici l-ai do­bândit cu blândeţe şi smerenie vieţuind; unde acum locuind şi îndulcindu-te de faţa Stăpânu­lui, stăruitor roagă-L pentru noi, Sfinte Dimitrie.
David mai întâi, strămoşul tău, Împărăteasă te-a numit şi Munte Închegat, în care bine a voit Dumnezeu a locui cu Trup omenesc. Deci şi noi, Preacurată, Născătoare de Dumnezeu, te vestim. Faptele tale pe pământ, pildă ne-au rămas, Preacu­vioase Părinte Dimitrie; ca urmând ţie, să slujim lui Dum­nezeu şi cu tine să ne odihnim în pământul celor blânzi în vecii vecilor.
Moaştele tale nouă s-au făcut izvor pururea curgător, de multe minuni şi tămăduiri că bolile năpraznice le alungă de la noi şi pe cei ce caută a ne pierde, îi dă pierzării, părinte, cu harul
tău. Treime Nedespărţită, un Dum­nezeu, Părinte, Fiul şi Preasfinte Duhule, se roagă Ţie Preacu­rata Maria, cu Preacuviosul Dimitrie, miluieşte lumea Ta, care cu dreaptă credinţă Te laudă."

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---