Social

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii

schedule 08 nov. 2023, 10:05

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii
Bill Perry / Shutterstock

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil este o sărbătoare a creștinilor ortodocși cu roșu în calendar. Aceasta este respectată cu sfințenie de credincioșii români împreună cu o serie de tradiţii, obiceiuri și superstiții.

Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt cunoscuți drept conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul spre rai. Sfântul Arhanghel Gavriil este cunoscut drept mesagerul veştilor bune, deoarece el le-a vestit Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria.

Arhanghelul Mihail este cel care transmite rugăciunile adresate de credincioși Mântuitorului Iisus Hristos şi lui Dumnezeu. Anual, pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă celebrează sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, iar credincioșii se ghidează și respectă cu strictețe o serie de obiceiuri și tradiții transmise din bătrâni.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Tradiții și obiceiuri

Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este considerată un hotar între cele două anotimpuri, toamnă și iarnă.

În popor, sărbătoarea de Sfinții Arhngheli Mihail și Gavriil, mai poartă şi numele de “vara arhanghelilor”. O veche tradiție spune că între sfinţii Mihail şi Gavriil şi ziua de Crăciun trebuie să aibă loc şi “vara iernii”, adică vreo 3-4 zile calde şi binevoitoare.

De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, oamenii nu lucrează, gospodinele nu spală, nu calcă, nu coase, iar bărbații nu fac munci grele prin gospodărie. Oamenilor le era frică de Sfinții Arhangheli, deoarece se spune că aceștia iau sufletele celor care mor. Dacă vor muri, la momentul morții, se vor munci groaznic să le iasă sufletul din trup.

Lumânările care se aprind la biserică în această zi sunt considerate adevărate talismane pentru cei care au trecut în lumea umbrelor şi a tăcerii. Se spune că aceste lumânări “ţin de lumină” în lumea de dincolo. Însă lumânări se aprind și pentru cei în viață, pentru sănătate.

În ziua Sfinților Mihail și Gavriil, finii aduc daruri de colăcei naşilor, deoarece la cununie, cele două lumânări care sunt ţinute de naşi sunt simbolurile celor doi Arhangheli, Mihail şi Gavriil. De asemenea, potrivit tradiției, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, nu trebuie să te cerți cu nimeni, trebuie să ceri iertare și să ierți. Femeile dau de pomană merinde celor nevoiași.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9709 RON
-0.00170
USD
USD: 4.567 RON
-0.02020
GBP
GBP: 5.897 RON
0.00890
HUF
HUF: 1.2719 RON
0.00200
BGN
BGN: 2.5416 RON
-0.00090
CHF
CHF: 5.1374 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---