Social

Pelerinaj la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Mii de credincioși sunt așteptați să se închine la racla de la Catedrala Mitropolitană din Iași

schedule 06 oct. 2023, 11:42

Pelerinaj la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Mii de credincioși sunt așteptați să se închine la racla de la Catedrala Mitropolitană din Iași
Youtube/Euronews

Mii de credincioși din toate colțurile țării au venit la Catedrala Mitropolitana din Iaşi pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva și pentru a participa la slujbele din cadrul pelerinajului.

Pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași

Mii de credincioși au venit cu zeci de autocare din toate colțurile României pentru a participa la pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Sfânta Parascheva este sărbătorită în data de 14 octombrie, însă oamenii au venit mai devreme pentru a evita aglomerația.

Chiar și așa, credincioșii sunt gata să stea ore în șir în picioare pentru a ajunge la racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei pentru a i se închina și a i se ruga. Majoritatea credincioșilor vin și se roagă pentru sănătate şi iertarea păcatelor. Pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva este considerat cel mai mare pelerinaj din estul Europei și va începe oficial mâine. 

"Mâine dimineaţă, la ora 06:00 se va citi Acatistul Cuvioasei Parascheva apoi se va ieşi în tradiționala procesiunea în jurul Catedralei", a declarat preot Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor. 

Ani la rând, credincioșii din țară vin la Iași pentru a participa la acest pelerinaj și pentru a asista la slujbele ce se țin la Catedrala Mitropolitană din Iași. Ca în fiecare an, locuri de cazare în Iași nu se mai găsesc, iar orașul este invadat de credincioși.

,,Nu știm cu certitudine din ce localități provin credincioșii care au ajuns zilele acestea la Catedrala Mitropolitană, dar prezența a fost în număr mare în această perioadă. Este un fenomen cu care ne-am obișnuit, deoarece există persoane care doresc să evite aglomerația. Astfel, vin cu mai mult timp înainte, cam două săptămâni, până în momentul în care începem, oficial, manifestările. Am observat deja, în weekend, prezența mai multor autocare din alte județe ale țării, care au adus crendincioși pentru a se ruga la Sfânta Cuvioasă Parascheva", a precizat pr. Marian Timofte.

Baldachinul unde va fi așezată racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva este împodobit de 20 de ani de o familie din București.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---