Istoria Sfântului Nicolae
Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari și mai iubiți sfinți din România. Mult timp s-a crezut că Sfântul Nicolae este cel pe care toată lumea îl cunoaște ca Moș Crăciun. Tradiția spune că Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, păzește Soarele și îi apără pe corăbieri și pe soldați. Acesta este considerat și ocrotitorul familiei. Peste 800.000 de români își sărbătoresc ziua numelui în această zi, dintre care peste 500.000 de bărbați și aproape 300.000 de femei.
În România, Moș Nicolae a fost perceput la început ca un moș care îi ajută pe părinți să îi educe pe cei mici. De aici și obiectul simbol: nuielușa. Sfântul Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor.
Citește și:
A început postul Crăciunului 2023. Ce este interzis să faci în următoarele 40 de zile
Black Friday 2023. De unde vine numele de Vinerea Neagră și când are loc în acest an
Dezlegare la peşte în Postul Paștelui 2023. Zilele în care credincioşii au voie să mănânce peşte
O tradiție populară spune că Sfântul Nicolae are mare trecere pe lângă Dumnezeu: când se deschide cerul la miezul nopții de Crăciun, el ar fi fost văzut stând la masa împărătească, chiar lângă Dumnezeu.
Sfântul Nicolae în tradiția românească
Sfântul Nicolae este sărbătorit de români în fiecare an pe data de 6 decembrie. Acesta este considerat unul dintre cei mai populari și iubiți sfinți de către poporul român.
Potrivit tradițiilor vechi, se spune că de Sfântul Nicolae începe adevărata iarnă. În această zi, Moşul îşi scutură barba albă şi începe să ningă. Dacă în această zi nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.
O altă tradiție spune că în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând chiar în dreapta lui Dumnezeu.
Citește și:
Mii de creștini vin la Mănăstirea Nicula, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului
Peste 600 de locuri libere în București în cea de-a doua etapă a repartizării la liceu
Restricții de circulație în România, de 1 Decembrie: străzile închise și rutele ocolitoare
Un obicei de Sfântul Nicolae spune că în această zi nu se fac cadouri obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, produse de machiaj sau bijuterii, deoarece acestea ar aduce ghinion celui căruia îi sunt dăruite.
Tot în această zi, potrivit vechii tradiții, se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care vor înflori de Anul Nou. Crenguța pomului care a înflorit va da roadă bogată.
Un obicei respectat la sate de Sfântul Nicolae este ca feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
Cea mai populară tradiție la români este cea a ghetuțelor lustruite. Copiii știu că în seara de 5 spre 6 decembrie vine Moș Nicolae, așa că cei mici își curăță ghetuțele. Dacă copiii au fost cuminți, Moș Nicolae le aduce daruri, dacă nu au fost cuminți, Moș Nicolae le lasă în ghetuțe o nuielușă.