Sănătate

Masa de Crăciun. Cum să ne ospătăm fără să clacăm

schedule 25 dec. 2023, 09:43

Masa de Crăciun. Cum să ne ospătăm fără să clacăm
Foto: Dragos Ness/Shutterstock

Crăciunul este asociat, de cei mai mulți dintre români, cu mâncăruri bogate și delicioase care fac parte din tradițiile culinare specifice fiecărui loc. De multe ori însă, meniurile sunt prea încărcate și, în loc de momente de bucurie, ajungem să ne simțim rău sau să acumulăm kilograme în plus. Iată câteva sfaturi pentru a ne ospăta fără repercusiuni de Crăciun. 

Metode simple pentru a te bucura din plin de masa de Crăciun fără a avea probleme cu digestia

La masa de Crăciun este important să menținem un echilibru și să facem alegeri nutriționale potrivite pentru a ne bucura de sărbători într-un mod sănătos. Iată câteva sugestii de care poți să ții cont când alegi idei de meniuri pentru masa de Crăciun. 

  1. Fii conștient de ceea ce mănânci și bucură-te de fiecare gust. Mâncatul conștient te poate ajuta să savurezi alimentele din plin și să te simți satisfăcut cu puțină mâncare. 
  2. Evită să combini carne și fructe la aceeași masă. De știut este că ananasul este printre singurele fructe care ajută digestia și nu produse fermentație la fel ca alte fructe. 
  3. Mănâncă bucate mai bogate în calorii în prima parte a zilei și alege pentru masa de seară alimente mai ușoare. 
  4. Controlează dimensiunea porțiilor. Încearcă să iei porții mici pentru a evita suprasaturarea și a permite stomacului să proceseze hrana. 
  5. Alege surse sănătoase de proteine, cum ar fi pește, curcan sau carne slabă de vită sau de porc. Evită sau limitează consumul de mezeluri sau alte produse procesate. 
  6. Optează pentru metodele de gătire sănătoase, cum ar fi coacerea la cuptor sau gătirea la abur, în locul prăjirii sau a altor metode care implică adăugarea de grăsimi. 
  7. Include în meniu surse de fibre și carbohidrați complecși, de pildă legume, cereale integrale și leguminoase. Ele furnizează energie pe termen lung și pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil. 
  8. Redu consumul de alimente și băuturi bogate în calorii goale, cum ar fi dulciuri, băuturi îndulcite sau snacks-uri. 
  9. Consumă alcool cu moderație. Alcoolul nu numai că adaugă calorii, dar poate incluența și controlul asupra porțiilor și a alegerilor alimentare.
  10. Bea destulă apă în timpul sărbătorilor. Hidratarea poate ajuta la menținerea energiei și poate ajuta la controlul poftei de mâncare. 
  11. Găsește modalități pentru a include activitatea fizică în timpul sărbătorilor de iarnă. O plimbare, poate un dans sau fie chiar și jocuri care implică activități fizice pot ajuta la arderea caloriilor. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---