„Marea ieftineală” de Sărbători. Lista alimentelor care la care adaosul comercial este plafonat, extinsă cu produse tradiționale
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ministrul Florin Barbu a avut întâlniri de lucru cu reprezentanţii procesatorilor şi comercianţilor pentru a discuta modalităţile de prelungire a plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază precum şi extinderea listei de produse pentru care va fi practicat un adaos comercial limitat pe lanţul de procesare-distribuţie-comercializare.
„Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele aşteptate, anume de stopare a creşterii preţurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii şi comercianţii prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârşitul lunii ianuarie 2024, ţinând cont şi de faptul că vin sărbătorile de iarnă.
În aceeaşi măsură, de comun acord cu procesatorii şi comercianţii, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos comercial limitat. Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători şi nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a precizat ministrul Agriculturii.
Propunerile făcute de ministrul Agriculturii au fost agreate de procesatori și comercianți. Urmează ca acestea să facă obiectul unui proiect de act normativ, care va urma circuitul de legiferare, respectiv punerea în transparență, avizare și adoptare.
Citește și:
Gustul tradițional, mai scump. Producătorii locali cresc prețurile
Ce produse se vor scumpi în România, începând din 2024
Vin primele produse cu insecte în România. Ministrul Agriculturii vrea să lase greierii să cânte
Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023.
Actul normativ vizează limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei.
Ce alimente s-ar putea ieftini de Sărbători
Din data de 1 noiembrie am putea vedea prețuri mai mici la raft pentru mai multe tipuri de pâine, ouă, smântână și alimente consumate în perioada sărbătorilor de iarnă.
Printre ele se numără cozonacul, pișcoturile, smântâna și laptele cu 3,5% grăsime. Un cozonac, care costă acum 40 de lei, s-ar putea ieftini cu 5 lei în urma plafonării adaosului comercial la 20%. Lista ar putea fi completată cu mai multe tipuri de brânză, murături, cârnați, usturoi și chiar mușchi de porc.