Leguma care va costa 15 lei kilogramul de Crăciun
Va fi un Crăciun atipic, cu legume românești pe masă. Cu o lună înainte de Nașterea Domnului, în sere și solarii neîncălzite se coc roșiile, o legumă al cărui preț poate ajunge pe kilogram la 15 lei de Crăciun.
Ardeiul se vinde cu 7 lei kilogramul, iar castraveții pornesc de la 5 lei. Producătorii spun că de mulți ani nu au mai avut legume românești la început de iarnă.
„Este final de noiembrie, dar a fost timpul foarte bun şi a ţinut cu ţăranul de rând. Nu mai au ele culoarea care trebuia, că nu mai sunt călduri puternice la 40, 35 de grade, dar oricum sunt foarte bune, calitatea foarte bună, gustoase”, a spus Constanța Țicu, producător legume, pentru Observator.
„Tot ce se vede e în solar. Alţi ani ne lua în septembrie, octombrie şi după aia iar dădea căldura”, Vasile Ionel, producător legume.
„S-a încurajat puţin, prin programul tomata, cultura de roşii pe o perioadă mai lungă de timp, primind fermierii nişte bani. S-a dovedit că funcţionează”, Dragoș Frumos, Sindicat Industria Alimentară.
Pe masa de Crăciun am putea avea și legume obișnuite pentru masa de Paște, adică salată, ridichi sau ceapă verde.
Citește și:
Tradiții și obiceiuri în Ajunul Crăciunului. Ce e bine să faci astăzi ca să îți meargă bine
Masa de Crăciun, cu prețuri plafonate. Lista alimentelor care s-ar putea ieftini
„Ele s-au maturizat pentru că a fost şi luminozitate, n-a fost nebulozitat. Avem în pieţe produs românesc din abundenţă. N-a venit cu minus, dacă veneau minus două grade, le periclita”, Vlad Gheorghe, președinte Asociația legume.
Valorile termice au bătut record după record in această toamnă şi au fost constant cu 10 grade Celsius mai ridicate decât cele normale în această perioadă.
Comparație între masa de Crăciun din 2022 și cea din 2023: scumpiri cu până la 20%
Masa de Crăciun din acest an va fi mai scumpă decât cea din 2022 cu până la 20%. Deși alimentele de bază s-au ieftinit, multe alte produse ne costă mai mult. De exemplu, carnea de vită, lactatele, brânzeturile sau băuturile alcoolice.
Un kilogram de pulpă de porc dezosată ajunge acum la 27 de lei. În 2022, era, în medie, cu mai bine de trei lei mai ieftin. Iar un bax cu șase beri costă azi 20 de lei, bax pe care anul trecut dădeam cu 3,5 lei mai puțin.
Citește și:
Tradiții și obiceiuri populare de Crăciun. Ce se face în Ziua Nașterii Domnului
Sărbători de iarnă cu prețuri plafonate. Ce produse vor fi mai ieftine în perioada următoare
„Cozonacul s-a scumpit. Am văzut estimări legate de carnea de porc, o scumpire de 20%. Băuturile alcoolice, băuturile răcoritoare. O sticlă de suc a ajuns să coste 10 lei”, Adrian Negrescu, analist economic.
Alimentele de bază care s-au ieftinit sunt puține. Uleiul costă cu 25% mai puțin, făina are o scădere de 20% și mălaiul una de 12%. Reducerea preţurilor vine pe fondul plafonării adaosului comercial.