Educație

Noile legi ale Educației, aprobate: admiterea diferențiată la liceu și schimbări la Bacalaureat

schedule 30 mar. 2023, 09:39

Noile legi ale Educației, aprobate: admiterea diferențiată la liceu și schimbări la Bacalaureat
Foto: Shutterstock.com

După aproape jumătate de an de dezbateri și alți șapte ani de așteptare, noile legi ale Educației în varianta Deca au fost aprobate. Deși elevii, părinții și profesorii s-au opus, copiii vor avea o admitere diferențiată la liceu, iar Bacalaureatul va cuprinde mai multe probe. Iată cum va arăta sistemul.

Noile legi ale Educației au fost aprobate

Admiterea la liceu se va schimba din anul 2027. Este vorba despre elevii care sunt acum în clasa a patra. Prima dată, toți copiii vor participa la Evaluarea Națională, apoi va urma un examen separat, pentru cine vrea, la liceu. 

Unitățile de învățământ liceal cu o concurență mare vor putea organiza un examen propriu numai pentru 60% dintre locuri și cu subiecte făcute de Ministerul Educației, toate în aceeași zi și la aceeași oră.

„Îmi face o deosebită plăcere să anunț că astăzi cele două proiecte legislative legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior au fost adoptate în Guvern, urmând ca ele să meargă în dezbatere parlamentară. Următoarea etapă firească și democratică, așa cum știți, legile au încorporat toate sugestiile venite în etapele de dezbatere publică.
În data de 27 februarie au fost făcute publice. A urmat un moment în care timp de 10 zile am mai primit observații pe forma tehnică legislativă, au fost și acestea integrate, urmând ca pe 9 martie legile să intre în procedură de avizare interministerială.
Am primit toate avizele, am integrat punctele de vedere venite de la experții tuturor ministerelor care au un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă procesul educațional.
Intrăm astfel într-o nouă dinamică și mă bucur tare mult că putem intra într-o dezbatere cu membrii Parlamentului în așa fel încât în cel mai scurt timp posibil să putem începe, putem demara reformele atât de necesare pentru sistemul de educație.
Așa cum știți, cele două legi se bazează pe viziunea generată de proiectul amplu România educată, inițiat de către președintele României”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, miercuri, în briefingul de presă de la Palatul Victoria.

Bacalaureatul, diferit din 2028

Proba încrucișată a profilului reprezintă noutatea. Cei de la uman vor fi testați la matematică, iar cei de la real vor da examen la istorie. Mai mult, la Bacalaureat vor fi două probe orale pentru limbile străine.

Deci, în total, vor fi zece probe: limba Română, scris și oral, proba obligatorie a profilului, proba la alegere pentru elevi, dar și competenţe digitale, pe lângă limba maternă, scris și oral.

O altă noutate pentru liceeni, pentru a scăpa puțin de presiunea din vară, este că vor putea da toate probele orale și de competențe în timpul anului.

Salariile profesorilor nu cresc

Promisiunea că un profesor debutant va primi salariul mediu pe economie a fost transferată în responsabilitatea unui alt miniter. Urmează acum dezbaterea parlamentară în procedură de urgență, unde liderii au promis că vor aproba legile educației până în iunie, pentru ca acestea să poată intra în vigoare din anul școlar următor. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---