Social Economic

Salariile și plățile cash, interzise în perioadă următoare. Care sunt motivele

schedule 08 mai 2023, 16:06

Salariile și plățile cash, interzise în perioadă următoare. Care sunt motivele
Vlad Ispas/Shutterstock

Plata salariilor în cash va fi interzisă atât la întreprinderile de stat, cât și la cele private în perioada ce urmează. Totuși, această regulă va avea și anumite excepții.

Fără salarii și plăți cash pentru o perioadă

Noile modificări fac parte dintr-un nou proiect de lege care se bucură de susținerea băncilor comerciale, BNR și un procesator de carduri. 

Propunerea legislativă a primit raport de admitere în comisii și urmează să fie votat în plen. Însă au existat și persoane care s-au opus. Unii deputați consideră că această idee va genera o restrângere a incluziunii financiare.

Totodată, potrivit ultimelor amendamente depuse în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci, ”plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar".

Ce este consumator vulnerabil din punct de vedere financiar?

Totuși, inițiatorii vin și cu anumite excepții de la lege. Consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar, definit în Legea nr.258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pot primi, la cerere, în numerar drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare.

Prin urmare, articolul 4 din Legea 258/2017 prevede următoarele: 

"Este consumator vulnerabil din punct de vedere financiar - consumatorul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Națională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie". 

Legat de comercianți, aceștia trebuie să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument pentru plata fără numerar. Acest lucru ar însemna să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---