Politic Economic

Plafoanele la plăți cash, modificate din nou. Care sunt șansele ca acestea să fie eliminate

schedule 07 nov. 2023, 06:58

Plafoanele la plăți cash, modificate din nou. Care sunt șansele ca acestea să fie eliminate
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock

Legea privind limitarea plăților cash este pe cale să fie modificată, chiar dacă abia a fost adoptată. Măsura a stârnit un val de reacții și controverse inclusiv în Coaliție. Până atunci, micii comercianți sunt prinși la mijloc. Totuși, sigur este că băncile nu vor mări comisioanele la depunerile de numerar - este hotărârea la care au ajuns bancherii și guvernanții după întâlnirea de luni. 

Plafoanele la plăți cash ar putea fi modificate

„Am stabilit ca această măsură să fie revizuită. Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil. Nu avem o reţea de bancomate”, a declarat Nicolae Ciucă, liderul PNL.

Deși legea privind limitarea numerarului a fost asumată politic, totul s-a schimbat chiar înainte de a intra în vigoare, căci PNL nu mai susține măsura, iar PSD nu renunță la ea. 

„Prioritatea mea este combaterea evaziunii fiscale. Ştiu că s-a creat o emoţie. Nu am stat noaptea eu să gândesc măsuri de combatere a evaziunii fiscale”, a spus Marcel Ciolacu, premierul României.
„Cash-ul e scump. Facilitează evaziunea. E mai greu de urmărit. E facilitat comportamentul ilegal. Cei care încalcă legea de obicei plătesc cash”, a explicat Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței, pentru Observator

Cel mai mult sunt afectați cei care au mici afaceri la țară

Măsura îi afectează cel mai mult pe cei care au mici afaceri la țară. De pildă, un comerciant are de făcut zilnic plăți către furnizori și le face, în mod normal, la final de zi, cu banii încasați de la clienți. Așadar, el va fi obligat să facă drumuri la bancă, pentru a depune banii. 

Poate plăti cash unei alte firme doar 1.000 de lei, deoarece tot ce depășește acest plafon se face prin transfer bancar. Mai mult, comerciantul nu poate încheia ziua dacă are în casierie mai mult de 50.000 de lei. Însă nu e nimic bătut în cuie, se pare. Toate aceste plafoane ar putea fi schimbate. 

„Nu ştiu dacă modificarea plaoanelor e cea mai bună soluţie. Este cea mai mare problemă la micii întreprinzători”, Marcel Ciolacu, premierul României.
„Sunt entităţi care nu ştiu să adapteze afacerile de pe o zi pe alta. Vor trebui să-şi crească costurile administrative. Timp şi bani. Să aibă angajat un om care să se ducă zilnic la bancă”, Valentin Saygo, expert contabil. 

40% dintre români nu au carduri

Limitarea plăților cash pentru persoanele fizice va fi destul de greu de aplicat, sunt de părere specialiștii, în condițiile în care 40% dintre români nu au carduri bancare. 

Mulți primesc pensia direct de la poștaș sau iau salariul din casierie. În mediul rural, ar fi și mai dificil de respectat, dat fiind că în toate magazinele din sate se folosește foarte rar cardul. 

Decizia privind plățile cash urmează să fie luată în aceste zile

În urma întâlnirii de luni seară de la Palatul Victoria dintre reprezentanții guvernului și bancheri, s-a stabilit că băncile nu vor crește comisioanele la depunerile la ghișeu. 

Decizia finală privind plățile cash urmează să fie luată în aceste zile. Potrivit actului normativ, cei care nu respectă legea riscă amenzi de 25% din suma ce depășește plafonul. Legea ar trebui să se aplice din 11 noiembrie. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---