Politic Economic

Ce a decis Guvernul privind limitarea plăților cash. Marcel Ciolacu: „Vor fi două excepții”

schedule 07 nov. 2023, 12:15

Ce a decis Guvernul privind limitarea plăților cash. Marcel Ciolacu: „Vor fi două excepții”
Foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Premierul României, Marcel Ciolacu, anunță, marți, că va revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor privind plățile cash. „Am însă un mesaj pentru evazioniștii care au profitat de această discuție din spațiul public: voi veni peste voi”, a avertizat șeful Executivului. 

Marcel Ciolacu, anunț despre ce a decis Guvernul privind limitarea plăților cash

„Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători și de oamenii simpli, fără excepție. În ultimele zile am avut mai multe discuții cu aceștia, cât și cu mediul de afaceri și cu reprezentanții sistemului bancar. Și mi-au spus anumite lucruri de bun simț legate de măsurile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash.

Acești oameni nu sunt evazioniști, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această țară! Prin urmare, în prima ședință de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern”, scrie pe Facebook Marcel Ciolacu.

Oficialul a menționat că toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. „Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi. Am însă un mesaj pentru evazioniștii care au profitat de această discuție din spațiul public: voi veni peste voi!

Voi veni și vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituțiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Așa cum am început războiul cu cei care distrug viețile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veți scăpa”, încheie Ciolacu.

Cel mai mult sunt afectați cei care au mici afaceri la țară

Măsura îi afectează cel mai mult pe cei care au mici afaceri la țară. De pildă, un comerciant are de făcut zilnic plăți către furnizori și le face, în mod normal, la final de zi, cu banii încasați de la clienți. Așadar, el va fi obligat să facă drumuri la bancă, pentru a depune banii. 

Poate plăti cash unei alte firme doar 1.000 de lei, deoarece tot ce depășește acest plafon se face prin transfer bancar. Mai mult, comerciantul nu poate încheia ziua dacă are în casierie mai mult de 50.000 de lei. Însă nu e nimic bătut în cuie, se pare. Toate aceste plafoane ar putea fi schimbate. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---