Politic Economic

Alimente mai ieftine până la finalul anului. Lista cu produsele care ar putea avea prețul plafonat

schedule 28 sept. 2023, 07:57

Alimente mai ieftine până la finalul anului. Lista cu produsele care ar putea avea prețul plafonat
Foto: GEORGI LICOVSKI/AGERPRES

Senatorii au hotărât prelungirea plafonării adaosului comercial la alimente până la finalul anului. Este vorba despre 14 categorii de produse. Printre acestea se numără pâinea, lactatele, anumite specialități de ouă, carne de pui și de porc, ulei, zahăr și făină. Decizia, care este de fapt un amendament la legea adoptată în urmă cu trei luni, nu este încă definitivă. Pentru a intra în vigoare trebuie să fie votată și de Camera Deputaților. 

Lista alimentelor care ar putea avea preţul plafonat până la finalul anului

După legea pensiilor, aleșii mai iau o decizie cu urmări care s-ar putea vedea, în acest caz, în prețul la mâncare. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunţat pe 14 septembrie că va avea discuţii cu toţi factorii implicaţi, procesatorii cât şi retailerii, în vederea posibilităţii prelungirii măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază. 

Oficialul a mai precizat că se apropie sărbătorile de iarnă și anumite produse consumate de români în acea perioadă ar putea fi incluse în ordonanța respectivă. A oferit ca exemplul cozonacul. 

„Sigur, ne dorim acest lucru. În primul rând, vreau să vă spun că produsele care vor intra suplimentar în această ordonanţă pe care le voi discuta, aşa cum au fost discutate şi la aprobarea ordonanţei, cu toţi factorii implicaţi, atât procesatorii cât şi retailerii.
Nu uităm că se apropie sărbătorile de iarnă şi cred că anumite produse consumate de către români în perioada sărbătorilor ar trebui incluse în această ordonanţă”, a afirmat Florin Barbu, întrebat la finalul şedinţei de joi a Executivului ce planuri are privind limitarea adaosului la alimentele de bază.
„Vă dau un singur exemplu – cozonacul poate fi un produs introdus în această ordonanţă, în perioada sărbătorilor de iarnă”, a completat ministrul Agriculturii.

Chestionat despre cum poate fi făcută prelungirea, prin acord sau ordonanță de urgență, ministrul Barbu a răspuns: „V-am spus că vom discuta împreună”. „Poate fi şi acord, dar eu îmi doresc ca această ordonanţă să fie prelungită şi să fie incluse în această ordonanţă şi alte categorii de produse”, a mai menționat acesta.

La 1 august a intrat în vigoare ordonanţa de plafonare a adaosului comercial, iar anumite alimente, precum pâinea, laptele, fructele, legumele şi carnea ar trebui să fie mai ieftine.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---