Social

Noi reguli privind dobândirea și restituirea permisului de conducere. Anunțul făcut de MAI

schedule 13 aug. 2023, 11:38

Noi reguli privind dobândirea și restituirea permisului de conducere. Anunțul făcut de MAI
Shutterstock/Iryna Inshyna

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că vor intra în vigoare noile condiții de restituire a permisului de conducere și de dobândire a permisului de conducere românesc de către conducătorii auto care dețin permise eliberate de alte state.

Modificări privind dobândirea și restituirea permisului de conducere

Potrivit MAI, noile modificări au fost incluse într-o ordonanță aprobată de Guvern în urmă cu trei zile. Una dintre modificările care va intra în vigoare se referă la conducătorii auto care dețin permise de conducere emise în alte state decât România.

"Cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi, cum prevedea legislația până în prezent.
În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România", a anunțat MAI.

De asemenea, există și varianta ca persoanele care nu au reședință sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, cu ideea de a-l înmatricula mai apoi în altă țară. Până la momentul actual, acest lucru era permis doar cetățenilor care aveau reședința sau domiciliul în România.

O altă modificare importantă face referire la "introducerea posibilității restituirii permisului de conducere - reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive, în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența din organism a substanțelor psihoactive".

Până în prezent, restituirea se putea face doar în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---