Politic

Statul strânge cureaua: vrea economii de 6 miliarde în 50 de pași. Epoca bugetarilor care „joacă Solitaire” la birou ar putea apune

schedule 03 aug. 2023, 09:49

Statul strânge cureaua: vrea economii de 6 miliarde în 50 de pași. Epoca bugetarilor care „joacă Solitaire” la birou ar putea apune
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Guvernul vrea să facă economii de 6 miliarde în 50 de pași. Pentru asta, promite că va face ordine în rândul bugetarilor care „joacă Solitaire de zeci de ani” la birou, după cum a spus premierul Marcel Ciolacu. Adică statul vrea să reducă numărul de șefi, să taie din sporuri și să nu mai dea vouchere de vacanță și indemnizații de hrană unor angajați

Guvernul vrea economii de 6 miliarde în 50 de pași. Ciolacu: Epoca bugetarilor care joacă Solitaire la birou ar putea apune

Planul de austeritate, de 45 de pagini, conține 50 de măsuri prin care Guvernul vrea să mai taie din cheltuieli. Primele victime sunt șefii din aparatul de stat sufocat de funcții de conducere. 

„Reducerea pe care noi o țintim e de 30% din funcțiile de conducere în toată administrația. Ei pot rămâne în sistem sau să își caute alt loc de muncă, sectorul privat”, a spus Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. 

Mai exact, va fi desființată funcția de șef de birou și vor fi cu 20% mai puțini secretari și subsecretari în ministere. În companiile de stat ar urma să fie redus cu 50% numărul consilierilor, iar măsura comasării unor instituții va reduce personalul cu 15%. Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis un avertisment și bugetarilor care nu își fac treaba.

„Cei care merg la serviciu de zeci de ani să se joace pe Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci”, a declarat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu. 

Măsuri care ar putea fi incluse în planul Guvernului

Primăriile care au cheltuit sume prea mari vor fi amendate. Nu vor mai avea dreptul să își ia telefoane de mii de euro, iar abonamentele vor fi limitate la 50 de lei.

Voucherele de vacanță și indemnizația de hrană vor rămâne numai pentru bugetarii cu salariu sub 6.000 de lei net, ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre angajați nu vor mai primi aceste beneficii.

„Sunt peste 50 de sporuri. Este incredibil unde a ajuns acest fenomen. Nu putem avea sporuri mai mari ca salariul de bază”, a adăugat premierul Ciolacu. 

România are 1,2 milioane de bugetari, cei mai mulți din UE. Peste 60% dintre ei sunt în administrația publică centrală. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---