Externe

Ecuadorul se retrage din acordul de livrare de armament Ucrainei după tensiuni cu Rusia

schedule 20 feb. 2024, 08:26

Ecuadorul se retrage din acordul de livrare de armament Ucrainei după tensiuni cu Rusia
https://pixabay.com/vectors/ecuador-flag-national-symbol-26986/
Ecuador renunță la planul de a trimite armament sovietic vechi Ucrainei, evitând tensiuni cu Rusia și protejând comerțul bilateral.

Într-o mișcare surprinzătoare, Ecuadorul a decis să renunțe la livrarea de material militar din epoca sovietică către Ucraina, în urma unor tensiuni diplomatice cu Rusia. Inițiativa, care presupunea tranzacționarea echipamentului militar vechi cu arme moderne americane, a fost anulată după reacții adverse din partea Moscovei.

Decizia a fost comunicată de ministrul de externe ecuadorian, Gabriela Sommerfeld, în cadrul unei ședințe parlamentare. „Ecuadorul nu va trimite niciun material de război unei țări implicate într-un conflict armat internațional”, a afirmat Sommerfeld, marcând o retragere oficială din acordul inițial.

Președintele Ecuadorului, Daniel Noboa, a dezvăluit în ianuarie că a convenit cu Statele Unite să înlocuiască armamentul vechi sovietic cu arme noi americane, cu scopul de a combate grupările criminale legate de traficul de droguri. Planul prevedea ca armele ecuadoriene să fie ulterior trimise în Ucraina pentru a sprijini eforturile de apărare în conflictul cu Rusia.

Reacția Rusiei nu a întârziat să apară. Moscova a impus interdicții asupra importurilor de banane și flori din Ecuador, pretextând probleme fitosanitare. Această măsură a avut un impact semnificativ, deoarece Rusia reprezintă a doua piață ca mărime pentru bananele ecuadoriene, cu 21% din exporturile totale, după Uniunea Europeană, conform Asociației exportatorilor de banane din Ecuador (AEBE).

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00090
USD
USD: 4.6156 RON
-0.00220
GBP
GBP: 5.7819 RON
0.00130
HUF
HUF: 1.2855 RON
-0.00310
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.0892 RON
0.00170
Convertor valutar

Rezultat: ---