Externe Politic

Opoziția în Rusia: Situația actuală după dispariția lui Aleksei Navalnîi

schedule 19 feb. 2024, 09:25

Opoziția în Rusia: Situația actuală după dispariția lui Aleksei Navalnîi
De la moartea lui Navalnîi, opoziția rusă e slăbită, cu critici ai lui Putin încarcerați sau în exil, iar libertatea de exprimare e limitată.

Cu o istorie de peste două decenii de conducere autoritară, președintele rus Vladimir Putin a reușit să reducă semnificativ vocile opoziției în țară. Recent, comunitatea internațională a fost zguduită de vestea morții subite a lui Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent critic al lui Putin, în condiții suspecte într-o colonie penală din Arctica.

După decesul lui Navalnîi, întrebarea care se ridică este: cine mai rămâne în opoziția rusă? Răspunsul este sumbru: cei mai cunoscuți opozanți fie au fost încarcerați, fie trăiesc în exil. Printre aceștia se numără Vladimir Kara-Murza, condamnat pentru „înaltă trădare” și acuzat de o serie de infracțiuni care par să aibă motivații politice, și Ilia Iașin, pedepsit pentru critica sa la adresa invaziei ruse în Ucraina.

Oleg Orlov, cofondatorul organizației Memorial, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, este un alt nume de seamă care riscă închisoarea pentru poziția sa împotriva conflictului din Ucraina. Memorial, cunoscut pentru activitatea sa de documentare a abuzurilor din epoca sovietică și contemporană, a fost dizolvat de autoritățile ruse în 2021.

Mihail Hodorkovski, fost oligarh și critic al Kremlinului, trăiește acum în exil după ce a petrecut un deceniu în închisorile rusești. Evgheni Roizman și Garry Kasparov, de asemenea, se confruntă cu represalii pentru opiniile lor critice, fiind fie amendați, fie ținuți la distanță de țara lor natală.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---