Externe

Atac cu drone în Odesa în apropierea președintelui ucrainean și a premierului grec

schedule 07 mar. 2024, 08:26

Atac cu drone în Odesa în apropierea președintelui ucrainean și a premierului grec
Clare Louise Jackson/Shutterstock
Președintele României, Klaus Iohannis, condamnă atacul cu drone din Odesa și reafirmă sprijinul pentru Ucraina.

Președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat atacul cu drone care a avut loc în Odesa, Ucraina, în timpul unei întâlniri între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Într-o declarație, Iohannis a exprimat solidaritatea României cu poporul ucrainean și a reafirmat sprijinul țării pentru Ucraina.

Atacul a avut loc miercuri, 6 martie, și a provocat mai multe explozii la aproximativ 150 de metri de convoiul oficial în care se aflau Zelenski și Mitsotakis. Conform rapoartelor, nu este clar dacă dronele au avut o țintă specifică sau dacă au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. Președintele Zelenski a confirmat că au existat victime, inclusiv morți și răniți, în urma atacului.

Într-o reacție separată, Statele Unite ale Americii au subliniat că este prea devreme pentru a determina dacă atacul l-a vizat direct pe Zelenski. Totuși, incidentul a subliniat nevoia urgentă de ajutor militar pentru Ucraina, în special de sisteme de apărare antiaeriană, conform unui purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a fost și el aproape de locul atacului, a descris experiența ca fiind impresionantă și a menționat că nu a avut timp să se adăpostească atunci când au început exploziile. Ulterior, în timpul unei vizite la București, Mitsotakis a fost întâmpinat de președintele Iohannis, care și-a exprimat ușurarea că premierul grec este în siguranță și a regretat experiența trăită de acesta în Odesa.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---