Externe Social

Rușii au bombardat portul Reni de pe Dunăre, aflat la graniță cu România. Atacuri si asupra portului Ismail

schedule 16 aug. 2023, 10:17

Rușii au bombardat portul Reni de pe Dunăre, aflat la graniță cu România. Atacuri si asupra portului Ismail
Antena 3/Youtube

Forțele armate ruse au bombardat două porturi ucrainene, Reni și Ismail, noaptea trecută. Atacurile au avut loc în apropiere de graniţa cu România, asupra portului de pe Dunăre, Reni.

Atacuri asupra a două porturi ucrainene, la graniță cu România

Rușii au lansat noi atacuri asupra a două porturi din Ucraina, Ismail și Reni. Bombardamentele au avut loc în apropiere de granița cu România, pe Dunăre. Incidentul s-a produs noaptea trecută, între orele 02.00-04.00. Locuitorii din zonă au fost treziți de sunetele care i-au îngrozit, sunetul exploziilor puternice şi a tirul armelor antiaeriene.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a încercat să doboare dronele cu care forțele armate ruse au atacat infrastructura portului ucrainean de la Dunăre. Nu este pentru prima oară când rușii bombardează infrastructura acestor porturi. În ciuda străduinței ucrainenilor, totuși, una dintre drone a reușit să provoace o explozie asupra țintei sale.

La începutul lunii august, ruşii au atacat porturile Reni şi Ismail, iar bombardamentele au provocat panică și haos în localităţile româneşti care se află la graniță cu Ucraina.

Atacurile rusești asupra porturilor de pe Dunăre au dus la scumpirea alimentelor

"Strategia armatei ruse este să distrugă capacităţile portuare ale Ucrainei pentru a-i văduvi de venituri pe care le-ar putea încasa în urma exporturilor de grâne. În acest sens, porturile Reni şi Ismail sunt părţi importante în strategia rusă deoarece pe aceste canale urmează a se exporta o mare parte din grâul ucrainean.
Probabil că vor continua bombardamentele şi la Reni şi Ismail, dar şi la Odesa şi alte porturi maritime ale Ucrainei. Singura soluţie pe care o mai are Ucraina este să exporte prin România, situaţie care, însă, ne creează şi nouă destule probleme. E vorba de aglomerarea porturilor, de securitatea navelor care pleacă din Portul Constanţa şi e vorba de siguranţa rutei până în Istanbul pentru că odată ce părăsesc porturile româneşti se află în ape internaţionale şi incidentul cu nava sub pavilion Palau se poate repeta oricând", a declarat Marian Zidaru, analist militar.

Prin porturile ucrainene de pe Dunăre, Ismail și Reni, se transportau un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să întrerupă acordul susţinut de ONU care asigura un transport sigur pe Marea Neagră.

Din acel moment, porturile Ismail şi Reni sunt principala poartă de ieșire a cerealelor care sunt trimise pe barje către portul Constanţa, ca mai apoi să fie expediate mai departe. Atacurile rusești asupra portului Ismail a contribuit la creşterea preţurilor mondiale ale produselor alimentelor la începutul lunii august.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---