Politic Externe Social

Evgheni Prigojin, liderul Wagner, a decedat, după ce avionul în care se afla s-a prăbuşit în Rusia

schedule 24 aug. 2023, 07:42

Evgheni Prigojin, liderul Wagner, a decedat, după ce avionul în care se afla s-a prăbuşit în Rusia
B1/Youtube

Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a decedat miercuri seara, după ce avionul în care se afla s-a prăbușit în regiunea Tver din Rusia.

Evgheni Prigojin a murit într-un accident aviatic

Liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a decedat în urma unui accident de avion în Rusia. Tragedia s-a produs miercuri seara, în regiunea Tver, Rusia. Alte două persoane ce se aflau la bordul avionului de mici dimensiuni au decedat împreună cu liderul grupării Wagner. Avionul pornise de la Moscova spre Sankt Petersburg. În luna iunie, grupul Wagner a lansat o lovitură de stat eşuată împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Martorii din regiune spun că înainte ca avionul să se prăbușească au auzit două zgomote puternice. După aceea, aripa și stabilizatorul navei au căzut lângă o fermă abandonată din satul Kuzhenkino. Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că toate cele 10 persoane din avion, inclusiv trei membri ai echipajului, au murit în accident.

Printre victime se află și Dmitri Utkin, mâna dreaptă a lui Prigojin. Agenția pentru aviație a pornit o anchetă pe marginea acestui caz pentru a stabili circumstanțele în care a avut loc tragedia și cauzele incidentului. Prigojin avea vârsta de 62 de ani.

Piloții avionului nu au raportat o situație de urgență

Avionul s-a aflat în zbor aproximativ jumătate de oră, după care s-a prăbușit și a luat foc. Presa din Rusia amintește că este pentru a doua oară deja când Prigojin este declarat mort după prăbușirea avionului. Prima dată, liderul Wagner a fost declarat mort pe 13 octombrie 2019 în Congo. Se speculează că avionul lui Prigojin ar fi fost doborât de apărarea aeriană, însă nu există nicio confirmare oficială a acestei informații.

O comisie specială a Agenției Federale de Transport Aerian a pornit o investigație pe urma acestei tragedii. Comisia a început colectarea materialelor faptice în ceea ce privește pregătirea echipajului, starea tehnică a aeronavei, situația meteorologică de pe ruta de zbor, activitatea serviciilor de dispecer și radio la sol.

De asemenea, se vor căuta și mijloace de control obiectiv la bord pentru decodarea și analiza ulterioară a înregistrărilor cutiei negre. Potrivit grupului Wagner, piloții avionului nu au raportat nicio situație de urgență la bordul aeronavei.

Avionul în care se afla Prigojin a dispărut de pe radar la 26 de minute de la decolare. La ora 17.54 avionul a decolat de pe aeroportul Sheremetyevo spre Pulkovo. Într-un moment, placa a dispărut de pe radar, iar echipajul nu a răspuns la apelurile dispecerului. Martorii oculari susțin că avionul ar fi căzut la ora 18:22, fără o aripă.

Reacția Ucrainei și a SUA la moartea lui Prigojin

În urma celor întâmplate miercuri, SUA a venit cu o reacție. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat că "nimeni nu ar trebui să fie surprins" dacă rapoartele privind prezența lui Prigojin la bordul avionului care s-a prăbușit în această seară în Rusia.

"Am văzut rapoartele. Dacă se confirmă, nimeni nu ar trebui să fie surprins. Războiul dezastruos din Ucraina a dus la o armată privată care a mărșăluit spre Moscova, iar acum - s-ar părea - la acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al NSC, Adrienne Watson, într-un comunicat.

Cu o reacție la cele întâmplate a venit și Ucraina. Mihailo Podoliak, consilier al Șefului Biroului Prezidențial al Ucrainei a transmis un mesaj după tragedia în care liderul Wagner a decedat.

"Prigojin a semnat un mandat special de condamnare pentru el însuși, în momentul în care a crezut în garanțiile bizare ale lui Lukasenko și în cuvântul de onoare absurd al lui Putin.Eliminarea demonstrativă a lui Prigojin și al lui Utkin, la două luni după tentativa de lovitură de stat, este un semnal din partea lui Putin către elitele rusești înaintea alegerilor din 2024. Lipsa de loialitate este egală cu moartea. Acesta este mesajul pe care Putin a vrut să îl transmită astăzi tuturor celor care ar îndrăzni să nu îi fie loiali pentru alegerile din 2024", a declarat acesta.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9754 RON
0.00090
USD
USD: 4.6739 RON
0.00790
GBP
GBP: 5.8294 RON
-0.00100
HUF
HUF: 1.2669 RON
-0.00780
BGN
BGN: 2.5439 RON
0.00050
CHF
CHF: 5.1301 RON
-0.00120
Convertor valutar

Rezultat: ---